Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Želi stabilnost

Vučić osudio Šešeljevo paljenje hrvatske zastave, razgovarat će s Milanovićem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski premijer Aleksandar Vučić ocijenio je u srijedu da je paljenje hrvatske zastave od strane optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja loša slika poslana iz Beograda i pozvao na smirivanje strasti, te najavio da će telefonski razgovorati s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem kako bi članove obje vlade pozvali na razborito ponašanje.

Haaški optuženik i vođa Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj zapalio je u srijedu ispred beogradske Palače pravde hrvatsku zastavu rekavši kako želi poslati poruku "hrvatskoj ustaškoj državi" kao odgovor na zahtjeve hrvatskih dužnosnika da se vrati u haaški pritvor.

Pročitajte i ovo Vučić, Plenković i Orban u Bruxellesu nuklearni samit FOTO Što se tu kuha: Vučić objavio fotografiju s Plenkovićem i Orbanom Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti"

"Slike koje smo poslali danas, slike paljenja zastave, loše su slike koje idu iz Beograda i to što ćemo mi kazati kako to nema veze s državom - a nema, i to što ćemo reći da to rade predstavnici izvanaprlementarne stranke neće mnogo pridonijeti našem boljem ili drugačijem ugledu", rekao je Vučić za Radioteleviziju Srbije u izravnom uključenju iz Bratislave gdje vodi srbijansko državno izaslanstvo u službenom posjetu.

Oštar prosvjed hrvatske strane

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je zbog incidenta oštar prosvjed otpravnici poslova srbijanskog veleposlanstva u Hrvatskoj Bosi Prodanović, a hrvatski veleposlanik u Srbiji Gordan Markotić bit će pozvan na konzultacije u Zagreb.

Slučaj Šešelj: Hrvatska ima sve instrumente za blokadu pregovora Srbije i EU

Vučić je najavio da će, čim se vrati u Beograd, telefonom razgovarati s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem.

"Naše je da pokušamo unijeti mir, razboritost, razum. To je važno i zbog Srba koji žive u Hrvatskoj i zbog naših budućih odnosa. Ja ću, čim se vratim iz Slovačke telefonom pozvati predsjednika hrvatske vlade gospodina Milanovića - a da li će on željeti ili ne, to je druga stvar - ali svakako ću pozvati. Mislim da Hrvatska i Srbija trebaju surađivati neusporedivo bolje", rekao je Vučić.

Navodeći kako "razumije da je u Hrvatskoj izborna kampanja i razumije mnogo stvari", Vučić je rekao da će Srbija sa svoje strane "zaustaviti svaku vrstu retorike koja bi dalje raspirivala loše strasti".

"S druge strane, zamolit ću i predsjednika Milanovića da i članovi hrvatske vlade pokažu nešto više poštovanja prema Srbiji. A što se tiče našeg poštovanja prema Hrvatskoj - imat će ga. Mislim da će to biti jasan signal da želimo graditi naše odnose, da budu neusporedivo bolji", rekao je premijer Vučić i poručio da ne treba uvijek gledati prvo u tuđe dvorište.

"Za nas je važno da pokušamo biti odgovorni, da ne gledamo uvijek prvo u tuđe dvorište nego u svoje. Nama je potrebna stabilnost, Srbiji je to danas važnije nego ikad", rekao je Vučić za RTS.

Stabilnost je najvažniji cilj

Rekavši da "govori o stabilnosti kao najvažnijem cilju" državne politike upravo zbog ekonomskih mjera koje njegova vlada poduzima, Vučić se usprotivio svemu što bi tu stabilnost moglo narušti.

"Ne želim da političkim skandalima i političkom nestabilnošću srušimo sve ono što smo do sada uradili", poručio je Vučić.

Ocijenivši kako bi se u Srbiji "moglo odgovarati na izjave hrvatskih političara 10 godina bez prekida" jer je "lako podilaziti srpskim emocijama", Vučić je rekao kako nije niti njegova niti namjera Srbije da se nastavi "s lošom retorikom i lošim političkim odnosima".

"Naši državni organi su već poduzeli neophodne mjere. Ti koji su palili nisu ništa uradili protiv Hrvatske i ništa protiv sebe - uradili su nešto samo protiv Srbije", ocijenio je Vučić.

On je odbacio mogućnost bilo kakvih diplomatskih mjera jer ih "nije bilo ni u slučaju mnogo težih incidenata", poručivši da "Srbija neće slati nijedan loš signal Hrvatskoj".

"Prije svega apeliram na razum i na civilizirano i primjereno ponašanje svih poltičkih aktera. Pretpostavljam da to neki ne žele čuti, ali vjerujem da je dovoljnio da većina građana Srbije to čuje", rekao je Vučić.

Srbijanski premijer tijekom večerašnjeg razgovora za RTS izravno iz Bratisalve niti jednom nije izgovorio ime haaškog optuženika i vođe Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja koji je u srijedu izazvao incident.

Zbog ovog incideta Više tužiteljstvo u Beogradu danas je pokrenulo kazneni postupak protiv Šešelja, na šta je on uzvratio kako ga ta vijest raduje i rekao da s nestrpljenjem očekuje početak sudskog procesa.

Šešelju je u srijedu uručena odluka Haaškog suda da se treba vratiti u pritvor s privremene slobode na koju je pušten u studenom 2014. zbog lošeg zdravstvenog stanja, a on je novinarima potvrdio da neće dragovoljno otputovati u Den Haag već ga vlasti Srbije moraju uhititi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene