Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Zahvalio Dačiću na radu

Aleksandar Vučić i službeno preuzeo premijersku dužnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi srbijanski premijer Aleksandar Vučić u utorak je i službeno preuzeo dužnost od svog prethodnika Ivice Dačića, koji će u novoj vladi voditi resor vanjskih poslova.

Aleksandar Vučić je Dačićevo vođenje vlade ocijenio uspješnim, istaknuvši da je to i bio razlog što su nastavili koalicijsku suradnju. Zahvalivši Dačiću na radu u prethodne dvije godine, novi premijer je najavio da za njegovu vladu "nema praznika, ni subote ni nedjelje" te da će upravo 1. svibnja razmatrati novu uredbu o službenim vozilima, budući je ranije obećao da će vozni park biti drastično smanjen zbog štednje.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Donio odluku Vučić imenovao mandatara za sastav nove vlade Aleksandar Vučić Javno obraćanmje Vučić: "Plaćamo visoku cijenu, ne svojom krivnjom''

Vučić je najavio i promjenu radnog vremena u državnoj upravi u cilju "bolje efikasnosti javnog sektora", ali i iskazivanja "posvećenosti i promjene svijesti prema radu i obvezama".

Vučić je najavio da će premijerski posao raditi iz svog sadašnjeg ureda, a neće promijeniti ni stan u Novom Beogradu, u kojemu sada živi.

Srbija: U budućoj vladi 16 ministara, Vučić premijer, Dačić šef diplomacije

Dosadašnji premijer i budući šef diplomacije Dačić je ocijenio da su veliki uspjesi prethodne vlade pregovori s Prištinom u Bruxellesu i nastavak dijaloga s Europskom unijom, ali je posebno istaknuo da je vlada pridonijela promjeni slike koju je dotad Srbija imala u svijetu.

Prigodom primopredaje dužnosti Dačić je Vučiću simbolično poklonio repliku Grifona, mitskog bića s tijelom lava i glavom orla koje, kako je istaknuo, simbolizira lavlju snagu i orlovsku mudrost koje će mu biti potrebne na novoj dužnosti.

Vlada je na svojoj prvoj sjednici odlučila povući sve prijedloge zakona i izmjena zakona koje je prethodna vlada uputila u parlamentarnu proceduru kako bi s najavljenim reformama zastupnicima u Skupštini Srbije uputila prijedloge novih zakonskih riješenja.

Nova srbijanska vlada sa 16 ministarstva, dva ministra bez portfelja i ukupno 19 članova izabrana je u nedjelju 27. travnja, a premijer Aleksandar Vučić istaknuo je kao tri ključna cilja gospodarske reforme, razvoj privatnog sektora i konsolidaciju proračuna te stvaranje suvremenije i modernije Srbije.

Posjetom Beogradu prvog dana nakon izbora vlade, europska šefica diplomacije Catherine Ashton dala je u ponedjeljak punu potporu Aleksandru Vučiću i timu koji je izabrao za provođenje reformi i nastavak procesa eurointegracija u uvjerenju da Srbija do 2018. može ispuniti sve uvjete za članstvo u Uniji. "Da sam na vašem mjestu ne bih sumnjala u kapacitet ovog čovjeka da obori sve rekorde", rekla je Ashton u zajedničkom obraćanju medijima nakon sastanka s Vučićem. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene