Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slažu vladu

Srbija: U budućoj vladi 16 ministara, Vučić premijer, Dačić šef diplomacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer, 16 ministara plus još dva bez portfelja činit će novu srbijansku vladu.

Srbijanska vlada imat će ukupno 19 članova - premijera, 16 ministara i dva ministra bez portfelja, priopćeno je u petak navečer u Novom Sadu nakon sjednice Središnjeg odbora Srpske napredne stranke (SNS) na kojoj je predsjednik ove stranke Aleksandar Vučić predložio popis svojih budućih suradnika.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

Potpredsjednik SNS i kandidat stranke za ministra unutarnjih poslova Nebojša Stefanović naveo je da su u konačnici ostala otvorena još neka kadrovska rješenja, ali su beogradski elektronički mediji već objavili listu Vučićevih prijedloga Središnjem odboru.

Tako će, prema izvješćima B92 i Radiotelevizije Srbije (RTS), uz premijera Aleksandra Vučića, na čelu ministarstva vanjskih poslova biti dosadašnji premijer i čelnik socijalista Ivica Dačić, a ministarstva financija i gospodarstva vodit će nestranački kandidati Lazar Krstić i Dušan Vujović koje predlažu naprednjaci.

Članovi SNS bit će i na čelu resora pravosuđa - Nikola Selaković, građevinarstva, prometa i infrastrukture - Zorana Mihajlović, unutarnjih poslova - Nebojša Stefanović, odbrane - Bratislav Gašić, zdravlja dr. Zlatibor Lončar te omladine i sporta vaterpolist Vanja Udovičić, dok bi mjesto ministrice bez portfelja, zadužene za europske integracije, trebala preuzeti visoka dužnosnica SNS Jadranka Joksimović.

Srbija: Hoće li biti široke koalicije?

Na čelu ministarstva rudarstva i energetike bit će socijalist Aleksandar Antić, resor trgovine, turizma i telekomunikacija vodit će koalicijski partner naprednjaka Rasim Ljajić (SDPS), a državne uprave i lokalne samouprave izvanstranačka kandidatkinja Kori Udovički.

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne skrbi vodit će dosadašnji ministar bez porfelja zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin, takođe koalicijski partner naprednjaka, ministarstvo obrazovanja i znanosti trebalo bi biti povjereno nestranačkom Srđanu Vrebiću, a poljoprivrede i zaštite okoliša socijalistu Zoranu Radovančevu.

Na čelu ministarstva kulture i informiranja ostat će dosadašnji ministar Ivan Tasovac, iako se i medijima spekuliralo da bi se on, kao nestranački član vlade, trebao vratiti na čelo Beogradske filharmonije.

Potpredsjednik SNS Nebojša Stefanović, dosadašnji prvi čovjek srbijanskog parlamenta, istaknuo je da će iz redova naprednjaka, uključujući premijera, biti sedmoro ministara, ne računajući nestranačke ličnosti koje predlaže SNS. Po njegovim riječima, dogovor je da ministar energetike bude iz redova Dačićevih socijalista (SPS), a svoje kandidate za ministre predložit će i koalicijski partneri pa postoje još jedna ili dvije dileme u vezi s nekim kadrovskim rješenjima.

Koalicijski sporazumi naprednjaka sa Savezom vojvođanskih Mađara (SVM) Istvana Pasztora, koji je tražio samo mjesta državnih tajnika, te s Dačićevim socijalistima (SPS), još nisu potpisani, a Stefanović novinarima nije mogao potvrditi ni kada će se to dogoditi s obzirom da bi nova vlada, kako je ranije najavljeno, trebala biti izabrana najkasnije 27. travnja.

Stajalište SNS je, prema Stefanovićevim riječima, da neće biti nezamjenjivih ministara, a Središnji odbor je, kako tvrdi, Vučiću dao punu potporu u proveđenju odlučnih reformi, što će biti i osnovni ciljevi vlade.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić 22. travnja je povjerio mandat za sastav nove vlade vođi Srpske napredne stranke (SNS) i aktualnom vicepremijeru Aleksandru Vučiću. Nikolić je rekao kako je uvjeren da vlada neće praviti greške, već da će donositi važne odluke, a dogovor je da će predsjednik i premijer podijeliti odgovornost i blisko surađivati, "poglavito u odlukama koje neće biti popularne”.

Preuzimajući mandat, Aleksandar Vučić najavio kako će nastojati "od Srbije napraviti zdravu i pristojnu državu".

Očekuje se da će Skupština Srbije glasovati o vladi u nedjelju 27. travnja, kad se očekuje i prisega budućeg premijera Aleksandra Vučića i ministarskog tima koji bude preložio parlamentu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene