Aleksandar Vučić (Foto: Pixell)
Aleksandar Vučić (Foto: Pixell) Foto: Pixell

Država je zabranila sve skupove u Hrtkovcima i 6. svibnja u tom srijemskom selu neće biti nikakavih okupljanja, priopćio je u petak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.


"Država je zabranila sve skupove u Hrtkovcima. Srbija neće u prošlost, već u budućnost... Srbija neće dopustiti uznemiravanje stanovništva u bilo kojem mjestu u našoj zemlji", rekao je Aleksandar Vučić novinarima u Beogradu nakon višednevnog nagađanja u javnosti hoće li, poslije dvije zabrane MUP-a Srbije, radikali (SRS) Vojislava Šešelja održati najavljeni skup u Hrtkovcima.

Vezani članci Aleksandar Vučić Vučić: ''Hrvatski mediji imaju politički nalog za napad na mene. Razlog je rast Srbije'' Aleksandar Vučić na \ Vučić objavio fotografiju doručka s haube, građani ga sprdaju na društvenim mrežama: "S obzirom da on obavezno nešto slaže..."

"Srbija jamči mir, sigurnost i stabilnost. Nikakvih nemira, sukoba i skupova neće biti u Hrtkovcima", naglasio je Vučić i pozvao sve stranke koje su planirale i najavile svoje skupove u Hrtkovcima 6. svibnja da "razumiju odluku države".

Vučić je naglasio kako država "ima pravo" zabraniti okupljanja kada postoji mogućnost ozbiljnijeg ugrožavanja reda, mira i sigurnosti građana. Srbijanski šef države ocijenio je kako "mještane Hrtkovaca više zanima otvaranje tvornica u Rumi".

Skupove su u srijemskom selu Hrtkovcima najavili prvo Vojislav Šešelj, a potom i predstavnici Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine, navodeći da žele zaštititi Hrtkovčane od huškačke politike radikala i njihova vođe Vojislava Šešelja, pravomoćno osuđenog u Den Haagu zbog progona vojvođanskih Hrvata 90-ih godina.

Hrtkovci su postali sinonim protjerivanja vojvođanskih Hrvata nakon mitinga radikala 6. svibnja 1992., na kojem je Vojislav Šešelj pročitao popis nepoželjnih mještana hrvatske nacionalnosti, a sljedećih je mjeseci zbog pritisaka i prijetnji Hrtkovce napustilo oko 700 mještana. (Hina)