Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaže udovica

Aleksandar Litvinenko je vjerovao da je Putin upleten u organizirani kriminal

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aleksandar Litvinenko, bivši ruski špijun ubijen polonijem u Londonu, smatrao je da Vladimir Putin nema moći za iskorjenjivanje korupcije u ruskoj sigurnosnoj agenciji i da je povezan s organiziranim kriminalom, rekla je u ponedjeljak Litvinenkova udovica.

U iskazu u sklopu istrage na londonskom Visokom sudu o smrti bivšeg špijuna, Marina Litvinenko rekla je da je njezin muž razloge za svoju zabrinutost 1998. iznio Putinu, koji je tada bio na čelu Savezne sigurnosne službe (FSB), nasljednice sovjetskog KGB-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tvrdnje osumnjičenog 'Aleksandar Litvinenko slučajno se ubio' Slika nije dostupna 'Zasluge za domovinu' Odlikovao osumnjičenika za ubojstvo koje je potreslo svijet

Marina Litvinenko rekla je da Putin, koji če 31.12.1999. postati ruski predsjednik, nije učinio ništa i da je nedugo nakon iskazivanja zabrinutosti sam Litvinenko postao predmet istrage.

"Saša (kako je Litvinenka zvala obitelj) je rekao da to nije bio nimalo dobar sastanak jer ne vjeruje njegovim (Putinovim) profesionalnim vještinama i ne vjeruje da može izazvati bilo kakve promjene", rekla je.

Patolozi su zbog radijacije imali dva zaštitna odijela i boce s kisikom

Litvinenko, koji je bio pripadnik postrojbe KGB-a, a potom i FSB-a, koja se bavila organiziranim kriminalom, sumnjao je u Putina jer je on postao ravnatelj KGB-a bez ikakvog "terenskog rada", rekla je Marina Litvinenko (52). U istrazi je Litvinenko navodno rekao kako je policiji otkrio da je Putin, koji je bio sovjetski špijun u Istočnoj Njemačkoj, naredio njegovo ubojstvo, što ruska vlada ustrajno odbacuje kao tlapnju.

Putin je 1994. postao prvi zamjenik gradonačelnika Sankt Peterburga, a Litvinenko je vjerovao da se on tada povezao s kriminalnim skupinama koje su nakon urušavanja SSSR-a 1991. nicale kao gljive poslije kiše.

"Saša je vjerovao da je on, na položaju dogradonačelnika Sankt Peterburga, bio uključen u neke kriminalne veze", rekla je Marina Litvinenko.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene