Premijer Albanije Edi Rama je na sastanak s Aleksandrom Vučićem i Zoranom Zaevom u Ohridu stigao u neobičnom izdanju, točnije nesvakidašnjem odabiru obuće za sastanak visokih dužnosnika. Rama je tako uz crno odijelo odlučio obuti – crne tenisice s bijelim crtama.

Galerija


 U Ohridu su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i premijer Albanije Edi Rama u nedjelju održali sastanak na kojem su dogovorili lakši rad i putovanje za građane tih država.

Pažnju je na sastanku privukao albanski premijer Rama, i to zbog neobičnog odabira odjeće za sastanak s vodećim ljudima dviju zemalja. Naime, uz crno odijelo i plavu kravatu, Rama je obuo crne, tenisice s bijelim crtama.

Obuća albanskog premijera (Foto: AFP) - 6
Obuća albanskog premijera (Foto: AFP) - 4 (Foto: Afp)

Ovakav stil odijevanja zapravo nije rijetkost za Ramu. Tako je za summit Zapadni balkan Rama uz tamnoplavo odijelo odabrao bijele tenisice, a posebno je simpatična bila kombinacija bijelih tenisica s crvenim crtama i crvene kravate za sastanak s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u srpnju ove godine.

U rujnu ove godine Rama se obućom istaknuo i na sastanku balkanskih zemalja u Pragu kada se odlučio za bijele starke uz tamnoplavo odijelo.

Obuća albanskog premijera (Foto: AFP) - 6
Obuća albanskog premijera (Foto: AFP) - 5 (Foto: Afp)

Za opuštenu varijantu Rama se odlučio i kada je u društvu kapetana albanske nogometne reprezentacije Lorika Cane i glavnog trenera nogometne reprezentacije Albanije Giannia De Biasia na ceremoniji dobrodošlice nogometaša prije tri godine kada je Albanija prvi put u 50 godina sudjelovala na europskom nogometnom prvenstvu. Tada je Rama na plavo odijelo obuo plave tenisice.

Obuća albanskog premijera (Foto: AFP) - 6
Obuća albanskog premijera (Foto: AFP) - 1 (Foto: Afp)

Irena Myzeqari, predavačica na Europskom sveučilištu u Tirani, objasnila je da Rama tradicionalni politički stil odijevanja smatra dosadnim. "Stručnjaci za komunikacije možda se ne slažu oko njegova načina komuniciranja, ali kada je riječ o kreativnosti i osjećaju da ''osvojiš'' neko mjesto, Rami nitko nije ravan", rekla je Myzeqari.

Vučić, Zaev i Rama dogovorili balkanski schengen (Foto: AFP) Vučić, Zaev i Rama na Ohridu dogovorili "mali schengen", pozvali i druge da im se priključe: "Stvaramo drugačiji Balkan"

Kakvu poruku želi poslati?

Kako piše Balkan Insight, Myzeqari vjeruje da Rama na ovaj način šalje i suptilnu političku poruku, kao što je to činio tijekom kampanje za izbore u Albaniji 25. lipnja. ''Majice s tiskanim crvenim ružama i crne hlače korištene su kao slanje jednostavne poruke: 'Ja sam jedan od vas, a mi smo u obitelji; obitelj u kojoj su ljubav i povjerenje već naseljeni i nema potrebe za formalnim vezama u crnim odijelima''', zaključila je Myzeqari.

Istaknula je da Ramina upotreba opuštenog stila odijevanja u europskim dvoranama nije rezultat nasumičnog odabira, već dobro osmišljena strategija osmišljena za promicanje slike povjerenja Albanaca.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju