Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bolje mjesto za život

Vučić, Zaev i Rama na Ohridu dogovorili "mali schengen", pozvali i druge da im se priključe: "Stvaramo drugačiji Balkan"

Vučić, Zaev i Rama dogovorili balkanski schengen (Foto: AFP)
Vučić, Zaev i Rama dogovorili balkanski schengen (Foto: AFP) Foto: Afp
Aleksandar Vučić, Zoran Zaev i Edi Rama u Ohridu su dogovorili sistem olakšanih odnosa, a pozivaju i druge zemlje iz regije da im se priključe pa su kasnije na sastanku bili i Denis Zvizdić iz BiH te Dragica Sekulić iz Crne Gore. Na idućem sastanku u prosincu bit će i predstavnik iz EU.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić te premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i premijer Albanije Edi Rama u Ohridu su dogovorili putovanje između tih zemalja samo s osobnim iskaznicama, zajedničke radne dozvole koje će omogućiti rad u sve tri zemlje bez dodatnih procedura, te skraćenje vremena za kamione na granicama.

Pročitajte i ovo Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran" Snimka migranata na granici Srbije i Sjeverne Makedonije granica Srbije i Sj. Makedonije Objavljene uznemirujuće snimke: Policija na granici skinula ljude u gaće i tjerala ih da se smrzavaju

Pozvali su i druge zemlje iz regije da se priključe njihovom sistemu olakšanih odnosa. Sastanku su se kasnije priključili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministrica privrede Crne Gore Dragica Sekulić.

Zaev je rekao da je sastanak bio u vezi Balkana u 21. stoljeću kako bi bio bolje mjesto za život, javlja Klix.

"Otvorili smo akcijski plan koji stvara drugačiji Balkan od onog koji poznajemo. Možete zamisliti Srbiju, Albaniju i Sjevernu Makedoniju koje pozivaju ostale zemlje Balkana da napravimo još više", rekao je Zaev.

"Osnovna karakteristika je da je ovaj dokument unutrašnja želja, a ne pod vanjskim utjecajima", rekao je Rama koji je najavio da će sljedeći sastanak biti 21. prosinca u Draču, a na tom sastanku bit će i predstavnik EU.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene