Vučić, Zaev i Rama dogovorili balkanski schengen (Foto: AFP)
Vučić, Zaev i Rama dogovorili balkanski schengen (Foto: AFP) Foto: Afp

Aleksandar Vučić, Zoran Zaev i Edi Rama u Ohridu su dogovorili sistem olakšanih odnosa, a pozivaju i druge zemlje iz regije da im se priključe pa su kasnije na sastanku bili i Denis Zvizdić iz BiH te Dragica Sekulić iz Crne Gore. Na idućem sastanku u prosincu bit će i predstavnik iz EU.


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić te premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i premijer Albanije Edi Rama u Ohridu su dogovorili putovanje između tih zemalja samo s osobnim iskaznicama, zajedničke radne dozvole koje će omogućiti rad u sve tri zemlje bez dodatnih procedura, te skraćenje vremena za kamione na granicama.

Vezani članci Koronavirus u Srbiji, ilustracija Doniraju cjepiva drugima, a danima bilježe porast novozaraženih: ''Dosta su bili ležerni i odlazili tamo gdje nije potrebno'' Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić Jezivo otkriće - Masovna grobnica na jugu Srbije, Vučić o svemu šuti: "Što ćemo mi s takvim Srbima?"

Pozvali su i druge zemlje iz regije da se priključe njihovom sistemu olakšanih odnosa. Sastanku su se kasnije priključili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministrica privrede Crne Gore Dragica Sekulić.

Zaev je rekao da je sastanak bio u vezi Balkana u 21. stoljeću kako bi bio bolje mjesto za život, javlja Klix.

"Otvorili smo akcijski plan koji stvara drugačiji Balkan od onog koji poznajemo. Možete zamisliti Srbiju, Albaniju i Sjevernu Makedoniju koje pozivaju ostale zemlje Balkana da napravimo još više", rekao je Zaev.

"Osnovna karakteristika je da je ovaj dokument unutrašnja želja, a ne pod vanjskim utjecajima", rekao je Rama koji je najavio da će sljedeći sastanak biti 21. prosinca u Draču, a na tom sastanku bit će i predstavnik EU.