Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministri unutarnjih poslova zemalja članica Europske unije odlučili su u Bruxellesu ukinuti vize za ulazak u schengenski prostor građanima Bosne i Hercegovine i Albanije.


Ta odluka može biti suspendirana u slučaju zloporabe bezviznog režima, odnosno ako se pojavi veliki broj neopravdanih zahtjeva za azilom.

Vezani članci Granični policajac u BiH Pet Afganistanaca uhićeno u BiH u zajedničkoj akciji s hrvatskom policijom, sumnja se da su krijumčarili migrante Policija, BiH, ilustracija Tragedija u BiH: Žena oboljela od koronavirusa bacila se s trećeg kata bolnice

>> Interes Srba za Jadran je pao od kad su ukinute vize

Dan nakon objave odluke u službenom glasilu EU-a, sredinom prosinca, građani BiH i Albanije koji imaju biometrijske putovnice moći će bez viza putovati i boraviti do tri mjeseca u zemljama schengenskog prostora, koji obuhvaća sve članice EU-a osim Velike Britanije i Irske te Norvešku, Island i Švicarsku.

'Danas je povijesni dan za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu. Građani tih zemalja uskoro će moći putovati s biometrijskim putovnicama bez viza', istaknula je povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem, koja je ujedno upozorila da bezvizni režim uključuje i 'odgovornost vlade i građana tih zemalja koji će uživati te slobode'.

Povjerenica Europske komisije navodi da je nakon ukidanja viza za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju prije godinu dana došlo do porasta neopravdanih zahtjeva za azilom iz tih zemalja. Stoga će se pozorno pratiti provedba reformi u svim zemljama iz programa vizne liberalizacije kako bi se spriječila zloporaba bezviznog režima. (Hina)