Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijesni dan

Albaniji i BiH ukinute vize za većinu zemalja EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri unutarnjih poslova zemalja članica Europske unije odlučili su u Bruxellesu ukinuti vize za ulazak u schengenski prostor građanima Bosne i Hercegovine i Albanije.

Ta odluka može biti suspendirana u slučaju zloporabe bezviznog režima, odnosno ako se pojavi veliki broj neopravdanih zahtjeva za azilom.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

>> Interes Srba za Jadran je pao od kad su ukinute vize

Dan nakon objave odluke u službenom glasilu EU-a, sredinom prosinca, građani BiH i Albanije koji imaju biometrijske putovnice moći će bez viza putovati i boraviti do tri mjeseca u zemljama schengenskog prostora, koji obuhvaća sve članice EU-a osim Velike Britanije i Irske te Norvešku, Island i Švicarsku.

'Danas je povijesni dan za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu. Građani tih zemalja uskoro će moći putovati s biometrijskim putovnicama bez viza', istaknula je povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem, koja je ujedno upozorila da bezvizni režim uključuje i 'odgovornost vlade i građana tih zemalja koji će uživati te slobode'.

Povjerenica Europske komisije navodi da je nakon ukidanja viza za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju prije godinu dana došlo do porasta neopravdanih zahtjeva za azilom iz tih zemalja. Stoga će se pozorno pratiti provedba reformi u svim zemljama iz programa vizne liberalizacije kako bi se spriječila zloporaba bezviznog režima. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene