Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izlazne ankete

Albanija: Vladajući socijalisti pred izbornom pobjedom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Albanska vladajuća Socijalistička stranka premijera Edija Rame najvjerojatniji je pobjednik nedjeljnih parlamentarnih izbora s osvojenih između 45 i 49 posto glasova, pokazale su izlazne ankete koje je provela talijanska tvrtka IPR Marketing.

Prema izlaznim anketama, glavna oporbena Demokratska stranka Lulzima Bashe osvaja između 30 i 34 posto glasova. "Socijalistička stranka mogla bi osvojiti više od 71 zastupničko mjesto u 140-članom parlamentu, ali to je samo procjena ali ne i siguran rezultat", rekao je Antonio Noto iz IPR Marketinga, prenosi agencija Reuters.

Pročitajte i ovo Edi Rama Ekskluzivno Albanski premijer Edi Rama za Dnevnik Nove TV o odnosu s Milanovićem, otkrio i koji je najbolji savjet koji mu je dao Zoran Zaev (Foto: AFP) Raspisani za 12. travnja Izvanredni parlamentarni izbori u Sjevernoj Makedoniji: Glavni uzrok blokada otvaranja pregovora o ulasku u Europsku uniju

Nedjeljni izbori smatraju se vrlo važnima za proces približavanja Albanije Europskoj uniji - u Albaniji se nadaju da će izborni postupak proteći bez incidenata i primjedbi promatrača te da će uspjeti uvjeriti EU da što prije otvori pregovore o pristupanju.

Ovi parlamentarni izbori mogli bi prekinuti dugu tradiciju izbora obilježenih prijevarama, nasiljem i osporavanjima, što bi bila važna prekretnica na putu prema članstvu u EU-u.

Socijalistička stranka premijera Rame, na vlasti od 2013., i Demokratska stranka Lulzima Bashe bile su u predizbornim anketama gotovo izjednačene, s time da je Rama ipak imao malu prednost. On je pokušavao uvjeriti birače da mu daju svoj glas, naglašavajući ekonomski rast koji je Albanija postigla kroz posljednje četiri godine, obećavajući gospodarske reforme i borbu protiv korupcije.

Albanija je aplicirala za članstvo u EU 2009. a dobila je status kandidata 2014. Rama je kazao da će zatražiti otvaranje pregovora ako bude ponovno izabran.

Basha optužuje Ramu da nije uspio suzbiti organizirani kriminal i trgovinu drogom. Međutim, analitičari kažu da ne treba isključiti mogućnost velike koalicije.

Novu vladu očekuje golema zadaća. Premda Rama postavlja kao cilj rast "veći od pet posto", Albanija je i dalje jedna od najsiromašnijih zemalja u Europi, s prosječnom mjesečnom plaćom od 340 eura. Zemlju napuštaju mladi bježeći od nezaposlenosti: 2,9 milijuna Albanaca živi u zemlji, a 1,2 milijuna u inozemstvu, što je svjetski rekord. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene