Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zarobljenicima pili krv

Albanci prosvjeduju i traže oslobađanje uhićenih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od tisuću Albanaca okupilo se na prosvjedu u južnosrbijanskom mjestu Preševu, tražeći oslobađanje sunarodnjaka uhićenih krajem prošlog mjeseca pod optužbom za ratne zločine, prenijeli su beogradski elektronički mediji.

'Tražimo od vlasti u Beogradu da svi uhićeni budu pušteni da se brane sa slobode jer oni nisu počinili ratne zločine za koje ih sumnjiči Tužiteljstvo', izjavio je jedan od organizatora prosvjeda Mehmet Azizi i dodao da će prosvjedi trajati sve dok iz zatvora ne budu pušteni svi koji su uhićeni. Prosvjed je organiziralo Udruženje veterana 'Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe - (OVPMB)', a sudionici skupa nosili su albanske zastave i transparente na albanskom jeziku, u čijim se porukama kritizira srbijanska policija i pozivaju NATO promatrači, a prosvjed je protekao bez incidenata.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić o nemirima na kosovu "Vučić se priprema za invaziju, gradi baze u obliku potkove": Uznemirujuće tvrdnje uglednog britanskog lista Srbi na sjevernom Kosovu blokirali ceste DRAMA Kurti večeras udara na sjever Kosova? Dao je ultimatum da se do navečer maknu barikade, oglasio se i NATO

Prema riječima čelnika jedne od albanskih političkih stranaka - Demokratske partije Albanaca, Ragmija Mustafe, počelo je potpisivanje peticije za puštanje uhićenih na slobodu i ona će biti dostavljena svim državnim organima i međunarodnim organizacijama koje bi u tome mogle posredovati. Poslanik u srbijanskom parlamentu Riza Haljimi i predsjednici općina Preševo i Bujanovac Nader Sadiku i Šaip Kamberi u ponedjeljak su uputili poziv organizacijama za zaštitu sloboda i prava građana tražeći da predstavnici tih organizacija posjete uhićene Albance i s njima razgovaraju o fizičkom i psihičkom postupku kojem su bili izloženi tijekom uhićenja.

Srbijanska policija je 26. prosinca u Preševu, po nalogu Tužiteljstva za ratne zločine, uhitila deset Albanaca osumnjičenih za zločine nad civilnim stanovništvom u okolini Gnjilana na Kosovu, 1999. Devetorici uhićenih bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) nakon saslušanja određen je pritvor do 30 dana, dok je jedan procesuiran na lokalnoj razini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene