Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alarm za uzbunu

Plastični otpad u oceanima se toliko proširio da već zagađuje i udaljene ledene površine na Arktiku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Plastični otpad u oceanu je već toliko raširen da zagađuje i daleke ledene površine na Arktiku, otkrili su znanstvenici.

Tim znanstvenika s engleskog Sveučilišta Exeter otkrio je blokove polistirena na području udaljenom nekoliko stotina kilometara od zemlje koja je donedavno bila prekrivena ledom tijekom cijele godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: AFP) zagađenost sredozemlja Jedna bočica, jedna ribica: Stručnjaci upozoravaju da će se uskoro izjednačiti omjer riba i plastičnog otpada Slika nije dostupna Kako tome stati na kraj? Velika prijetnja svjetskim morima: Čovječanstvo (i) ovime truje oceane

Veliki plastični dijelovi razgrađuju se u "mikroplastiku" koju konzumiraju i biljni i životinjski svijet, a zatim se dalje prenosi hranidbenim lancem.

Ekspedicija je bila u mogućnosti otići dublje u središnji Arktički ocean od bilo koje druge jahte u povijesti zbog nedavnog smanjenja ljetnog pokrova leda na Arktiku što se smatra rezultatom klimatskih promjena.

"Pronalaženje komada smeća poput ovog je zabrinjavajući znak da bi topljenje leda moglo prouzrokovati visoku razinu onečišćenja i u tim područjima", rekao je morski biolog Tim Gordon sa Sveučilišta Exeter.

"To je potencijalno vrlo opasno za divlje životinje na Arktiku. One su bile zaštićene od onećišćenja slojem leda tijekom cijele godine. Led se sada topi, ovaj će okoliš po prvi put u povijesti biti izložen komercijalnom ribarstvu, transportu i industriji. Trebamo ozbiljno razmotriti kako najbolje zaštititi životinje na Arktiku od tih novih prijetnji. Time ćemo im dati priliku da se prilagode na njihovo stanište koje se brzo mijenja", rekao  je Gordon.

Znanstvenici su također koristili mreže s rupama manjim od milimetra kao sito kako bi prikupili mikroplastiku u vodi. Uzorke će analizirati u laboratoriju kako bi procijenili trenutnu razinu onečišćenja na Arktiku i mogućeg utjecaja na biljni i životinjski svijet.

Procjene sugeriraju da u svjetskim oceanima pluta više od 5 trilijuna komada plastike te da će uskoro premašiti količinu ribe.

Arktik "žarišna točka" akumulacije mikroplastika

Znanstvenici strahuju da sada već postoji dovoljno plastike da se stvori stalni sloj u fosilnim zapisima.

"Mnoge rijeke koje su često izvor plastičnog onečišćenja vode u Arktički ocean, ali zagađenje plastikom je doslovno zarobljeno u ledu. Sada kada se led otapa vjerujemo da se na Arktiku oslobađaju mikroplastike. Arktik se smatra žarišnom točkom akumulacije mikroplastika zbog velikog broja rijeka koje se ulijevaju u Arktikčki ocean, međutim imamo vrlo malo podataka koji podupiru ovu ideju iz sjevernijih dijelova Arktičkog oceana", pojasnila je znanstvena savjetnica ekspedicije dr. Ceri Lewis.

"Prikupljanje podataka je doista važno jer Arktik "podupire" mnoga ribarstva na koja bi mogla utjecati prisutnost mikroplastike", rekla je dr. Lewis.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene