Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Val nasilja koji je prošli tjedan zahvatio Irak pokazao je sposobnost al Qaede da virtualno udari bilo gdje s očito bezgraničnim zalihama eksploziva i samoubojicama spremnima širiti kaos.


U različitim je napadima poginulo 300 osoba, čime je prošli tjedan bio najkrvaviji od pokretanja američke operacije u Bagdadu sredinom veljače s ciljem stišavanja sektaških sukoba.

Vezani članci Fizički obračun, ilustracija Privedeni mladići koji su u Zadru bokserom napali maloljetnika: "Pretukli su ga krvnički, brutalno, to je za mene pokušaj ubojstva" Sjekira (Foto: Guliver/Thinkstock) Nasilnik u Kaštelima sjekirom krenuo na policiju, svladala ga interventna: Prevezen na psihijatriju

Glavni američki zapovjednik u Iraku general David Petraeus je u petak optužio sunitsku islamističku al Qaedu za barbarstvo, ističući kako taj pokret pokušava "zapaliti sektaško nasilje između manjinskih sunita i većinskih šijita i nanijeti štetu naporima za ujedinjenjem Iraka". 

Petraues je kazao da al Qaeda pokušava naći način da "potkopa nedavni uspjeh Iračana i koalicije u poboljšanju sigurnosti u Iraku."

Strahujući da je zemlja dovedena vrlo blizu građanskog rata, irački premijer Nuri al Maliki je pozvao Iračane na suzdržavanje i da ne dopuste da ih podijele "zli počinitelji".

Pokret radikalnog šijitskog klerika Moqtada al Sadra je u petak objavio da će nastaviti davati potporu udaru na nasilje u Bagdadu.

Službeni Washington optužio je Sadrovu paravojnu postrojbu Mehdi vojsku da je najveća prijetnja miru u Iraku, ali se ona od početka operacije sredinom veljače drži neupadljivo.

Al Qaeda je ovaj tjedan ciljala policiju, šijitske civile, američke
vojnike pa čak i vođe protivničke sunitskih pobunjeničkih skupina. 

Gotovo sve napade su izveli bombaši samoubojice.