Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Al Qaeda u Iraku ojačala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Val nasilja koji je prošli tjedan zahvatio Irak pokazao je sposobnost al Qaede da virtualno udari bilo gdje s očito bezgraničnim zalihama eksploziva i samoubojicama spremnima širiti kaos.

U različitim je napadima poginulo 300 osoba, čime je prošli tjedan bio najkrvaviji od pokretanja američke operacije u Bagdadu sredinom veljače s ciljem stišavanja sektaških sukoba.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šok zbog reakcije voditeljice Posvađali se zbog izbora: Izvadila kost iz juhe i njome počela mlatiti supruga, završio je u bolnici Slatine Policija istražuje Novi slučaj nasilja kod Splita, majka objavila: "Sina su zavezali za stup i stavili mu traku na usta. Nije mogao disati"

Glavni američki zapovjednik u Iraku general David Petraeus je u petak optužio sunitsku islamističku al Qaedu za barbarstvo, ističući kako taj pokret pokušava "zapaliti sektaško nasilje između manjinskih sunita i većinskih šijita i nanijeti štetu naporima za ujedinjenjem Iraka". 

Petraues je kazao da al Qaeda pokušava naći način da "potkopa nedavni uspjeh Iračana i koalicije u poboljšanju sigurnosti u Iraku."

Strahujući da je zemlja dovedena vrlo blizu građanskog rata, irački premijer Nuri al Maliki je pozvao Iračane na suzdržavanje i da ne dopuste da ih podijele "zli počinitelji".

Pokret radikalnog šijitskog klerika Moqtada al Sadra je u petak objavio da će nastaviti davati potporu udaru na nasilje u Bagdadu.

Službeni Washington optužio je Sadrovu paravojnu postrojbu Mehdi vojsku da je najveća prijetnja miru u Iraku, ali se ona od početka operacije sredinom veljače drži neupadljivo.

Al Qaeda je ovaj tjedan ciljala policiju, šijitske civile, američke
vojnike pa čak i vođe protivničke sunitskih pobunjeničkih skupina. 

Gotovo sve napade su izveli bombaši samoubojice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene