Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pentagon uhitio visokog operativca al Qaede

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo obrane Sjedinjenih Država objavilo je da je američka vojska preuzela u zatočeništvo jednog od najviših i najiskusnijih operativaca al Qaede, suradnika Osame bin Ladena, koji je uhićen na povratku u Irak.

Glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman, izjavio je kako se radi o Iračaninu Abd al-Hadiju al-Iraqiju, kojeg je vojska ovoga tjedna preuzela od CIA-e.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Irak: Ubijen sunitski vođa, borac protiv al-Qaide Slika nije dostupna Pentagon: 'Al Qaeda i Irak nisu bili povezani prije rata'

Whitman je rekao kako je Abd al-Hadi al-Iraqi pritvoren u američkoj mornaričkoj bazi Guantanamo na Kubi, no nema informacija o tome kada je uhićen i gdje, niti tko ga je uhitio.

Al-Iraqi je 15-ti tzv. visoko vrijedni zatočenik koji je prebačen u
Guantanamo, nakon što ga je CIA držala u tajnom zatvoru u inozemstvu.

Ostalih 14 prebačeno je u Guantanamo u rujnu 2006., gdje su podvrgnuti ispitivanju kao tzv. 'neprijateljski borci' kojima će se suditi pred tzv. vojnim komisijama, vojnim sudovima osnovanim posebnim zakonom.

Prema Whitmanovim riječima, vjeruje se kako je al-Iraqi odgovoran za planiranje prekograničnih napada iz Pakistana na američke snage u Afganistanu, te da je pripremao atentat na pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa, kao i na neimenovane dužnosnike UN-a.

'Abd al-Hadi pokušao se vratiti u svoju domovinu, Irak, kako bi vodio aktivnosti al Qaede s mogućom usmjerenošću na operacije izvan Iraka, protiv zapadnih ciljeva', tvrdi Whitman, te dodaje kako se osumnjičeni sastajao i s pripadnicima al Qaede u Iranu.

Pentagon je objavio da je al-Iraqi rođen u Mosulu, u sjevernom Iraku 1961., te da je bio jedan od vođa mudžahedina u Afganistanu 90-ih godina, a od 2002. do 2004. vodio je napade na američke snage u Afganistanu iz baza u Pakistanu, i koordonirao suradnju al Qaede i Talibana u tim napadima. 

Navodno je bio u iračkoj vojsci, a zatim 15 godina u Afganistanu, gdje je bio i instruktor u kampu za obuku al Qaede. 

Prije terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. bio je pripadnik 10-člane Shure - političkog savjetodavnog vijeća al Qaede, te vojnog odbora al Qaede.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene