Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Al-Maliki: Prijedlog Kongresa o podjeli Iraka je katastrofalan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irački premijer Nouri al-Maliki je prijedlog američkog Senata za decentralizacijom Iraka u federalne jedinice nazvao "katastrofalnim" i odbacio ga.

Prijedlog iznesen u američkom Senatu u srijedu zagovara podjelu Iraka u federalne regije. Time bi svoje regije imali irački šijiti te suniti, kao i zajednica Kurda što bi bilo nalik sporazumu o federalnom ustroju Bosne i Hercegovine, piše agencija Associated press.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suspenzija Irački militanti više neće napadati Amerikance na Bliskom istoku, oglasio se Pentagon Ilustracija "Nećemo oklijevati" Amerikanci izveli zračne udare u Iraku, ubrzo stigla i jasna poruka

U prvome komentaru na prijedlog al-Maliki je strogo odbacio ideju kazavši "To je iračko pitanje koje se odnosi na Iračane. Iračani žele jedinstvo Iraka... Podjela Iraka je problem i takva bi odluka bila katastrofa".

Irački ustav polaže temelje za federalni sustav i dopušta šijitima na jugu te Kurdima na sjeveru da uspostave regije s velikim autonomnim ovlastima. Međutim, na iračko sektaško nasilje utječu i duboke podjele političara oko državnog ustroja, a važan je izvor podjele i raspodjela unosnih izvora nafte.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene