Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Al-Kaida i skupine bliske toj terorističkoj mreži navodno pripremaju atentat u Berlinu na Reichstag, sjedište njemačkog parlamenta, piše njemački tjednik Der Spiegel.


Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova nije bilo dostupno za komentar tog članka u listu koji je često dobro informiran o sigurnosnim pitanjima. Pozivajući se na policijske izvore, list je objavio da su teroristi planirali uzeti taoce i počiniti krvoproliće vatrenim oružjem.

>> Njemačka na oprezu: Na aerodromu pronađen sumnjivi predmet

Vezani članci Sigurnosne snage Šri Lanke (Foto: AFP) Kaos na Šri Lanki: Vlasti za napade optužuju grupicu radikala, ali i priznaju golemi propust - sve su znali tjednima Traži se Hamza Bin Laden (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Zakleti neprijatelji opet muče Amerikance: Milijun dolara za informacije o - sinu Bin Ladena

Njemačku kriminalističku policiju (BKA) nekoliko je puta telefonom zvao jedan džihadist koji tvrdi da želi napustiti svoju organizaciju, nastavlja Der Spiegel.

Informacije koje je dostavio potakle su ministra unutarnjih poslova Thomasa de Maizierea da u srijedu upozori stanovnike na povećanu opasnost od islamističkih napada u Njemačkoj, piše list.

Atentati se pripremaju za veljaču ili ožujak?

Prema njegovim izjavama teroristička skupina je sastavljena od šest osoba. Dvije su prije 6-8 tjedana doputovale u Berlin, a među četvoricom preostalih terorista koji bi tek trebali doći u Njemačku je jedan Nijemac, jedan Turčin, jedan Sjevernoafrikanac i jedna osoba čiji je identitiet ostao nepoznat. Isti izvor je rekao da se atentati pripremaju za veljaču ili ožujak.

Der Spiegel dodaje da je prije dva tjedna FBI informirao ministra de Maizierea da je jedna teroristička skupina sklopila dogovorila s Al-Kaidom i želi poslati dvojicu terorista u Njemačku.

U srijedu je njemačka vlada najavila pojačanje antiterorističkih mjera zbog povećane opasnosti od islamističkih atentata. Za sada je jedina vidljiva mjera podizanje ograde oko Reichstaga. (Hina)