Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Al-Kaida je posthumno u javnost pustila audio snimku Osame bin Ladena u kojoj njihov bivši čelnik pozdravlja 'revoluciju koja je zahvatila arapski svijet' i poziva na 'svrgavanje i ostalih tirana'.


Često se isticalo kako islamisti nisu pretjerano prisutni u tzv. 'arapskom proljeću' i kako su promjene potakli obični građani ljutiti zbog autokratskih režima, korupcije i loše ekonomske situacije.

Vezani članci Slika nije dostupna PODNESENA PRVA TUŽBA PROTIV SAUDIJSKE ARABIJE ZA 11. RUJNA Slika nije dostupna CIA 'UŽIVO' Kako je izgledala likvidacija Osame bin Ladena

>> FOTO: Ovo je novi v.d. šefa Al Qaide, ime mu je 'Mač pravde'

No, Bin Laden, koji je ubijen 2. svibnja u Pakistanu, podupro je promjene koje su započele u Tunisu i proširile se gotovo čitavom sjevernom Afrikom i Bliskim istokom. Al-Kaida je objavila kako je Bin Laden poruku snimio tjedan dana prije smrti. 12-minutna snimka je objavljena na islamističkoj internetskoj stanici As-Sahab, bliskoj Al-Kaidi. Glas na snimci, čini se kao Bin Ladenov, a muslimane poziva na da bolje iskoriste 'rijetku povijesnu priliku za pobunu'.

'Uma (arapski svijet) uvijek očekuje pobjedu. To se počelo pokazivati na istoku, a onda je odjednom revolucija došla sa zapada. Zora je svanula u Tunisu i ozarila lica ljudi. Smrt je došla po vladare, a strah je ušao među Židove koji su shvatili da je kucnuo i njihov čas. Pad tirana znači i prestanak poniženja, srama i straha. Došlo je vrijeme slobode, slave i hrabrosti. Vjetrovi promjena su zapuhali i traže oslobođenje', kaže glas na snimci.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju