Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vjetrovi promjena su zapuhali'

VIDEO: Al-Kaida objavila posljednju Osaminu poruku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Al-Kaida je posthumno u javnost pustila audio snimku Osame bin Ladena u kojoj njihov bivši čelnik pozdravlja 'revoluciju koja je zahvatila arapski svijet' i poziva na 'svrgavanje i ostalih tirana'.

Često se isticalo kako islamisti nisu pretjerano prisutni u tzv. 'arapskom proljeću' i kako su promjene potakli obični građani ljutiti zbog autokratskih režima, korupcije i loše ekonomske situacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stotine ih se još sprema PODNESENA PRVA TUŽBA PROTIV SAUDIJSKE ARABIJE ZA 11. RUJNA Slika nije dostupna Peta obljetnica CIA 'UŽIVO' Kako je izgledala likvidacija Osame bin Ladena

>> FOTO: Ovo je novi v.d. šefa Al Qaide, ime mu je 'Mač pravde'

No, Bin Laden, koji je ubijen 2. svibnja u Pakistanu, podupro je promjene koje su započele u Tunisu i proširile se gotovo čitavom sjevernom Afrikom i Bliskim istokom. Al-Kaida je objavila kako je Bin Laden poruku snimio tjedan dana prije smrti. 12-minutna snimka je objavljena na islamističkoj internetskoj stanici As-Sahab, bliskoj Al-Kaidi. Glas na snimci, čini se kao Bin Ladenov, a muslimane poziva na da bolje iskoriste 'rijetku povijesnu priliku za pobunu'.

'Uma (arapski svijet) uvijek očekuje pobjedu. To se počelo pokazivati na istoku, a onda je odjednom revolucija došla sa zapada. Zora je svanula u Tunisu i ozarila lica ljudi. Smrt je došla po vladare, a strah je ušao među Židove koji su shvatili da je kucnuo i njihov čas. Pad tirana znači i prestanak poniženja, srama i straha. Došlo je vrijeme slobode, slave i hrabrosti. Vjetrovi promjena su zapuhali i traže oslobođenje', kaže glas na snimci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene