Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZBACUJE LAVU

VIDEO Ponovno vatreno na Havajima: Aktivirao se vulkan Kilauea

Vulkan Kilauea na Havajima počeo je erumpirati u četvrtak ujutro, radi se o susjedu najvećeg aktivnog vulkana u svijetu Mauna Loe koji je također izbacivao lavu prije točno mjesec dana.

Kamere agencija koja prati aktivnost vulkana na Havajima u četvrtak ujutro snimile su sjaj unutar kratera vulkana Kilauea prije nego je počeo erumpirati. Vulkan se nalazi unutar nacionalnog parka pa nema naselja u njegovoj okolici, javlja AP.

Nakon što je na vrhu vulkana uočeno usijanje i smog koji je ograničen na Havajski vulkanski nacionalni park, razina upozorenja zbog vulkana je podignuta na "crveno".

Veći stupanj upozorenja je oglašen nakon što je procjenjena snaga erupcije i potencijalnih opasnosti koje proizilaze iz erupcije, navodi Reuters.

Kilauea je jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu. Posljednji put aktivirao se u rujnu 2021. i erumpirao 16 mjeseci. Oba vulkana, Manua Loa i Kilauea, bila su aktivna istovremeno što je posjetiteljima nacionalnog parka bilo jedinstveno iskustvo jer su mogli vidjeti lavu iz dva kratera istovremeno.

Pročitajte i ovo Oluja u Kaliforniji - 3 IMA I PREMINULIH VIDEO Snažna oluja "pokosila" Kaliforniju: Preklopila su se dva fenomena - bomba ciklon i atmosferska rijeka

Znanstvenici nastavljaju pratiti aktivnost vulkana, ali istražuju i njihovu povezanost.

Geološki zavod SAD-a za praćenje vulkanske aktivnosti (USGS) je priopćio da vulkanski plin, koji se sastoji od sumpornog dioksida i ostalih plinova, može proizvesti vidljivu vulkansku omaglicu poznatu kao "vog" - mješavina vulkanskog plina i pepela potencijalno opasna za zdravlje ljudi, posebno one s respiratornim problemima. Vog, osim što može biti opasan za zdravlje ljude također može nanijeti štetu poljoprivrednim usjevima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene