Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnici svih parlamentarnih stranaka u Srbiji, koalicijskih i oporbenih, u petak su ocijenili da je vladajuća koalicija u Srbiji u velikoj krizi i da se vrlo brzo mora ili naći izlaz iz krize ili raspisati izvanredne parlamentarne izbore.


Srbijanski premijer Vojislav Koštunica izjavio je u petak agenciji Tanjug da je Vlada u velikoj krizi, te da on "više nema povjerenja u dosadašnje koalicijske partnere Demokratsku stranku (DS) i G17 Plus da se iskreno bore za očuvanje Kosova".

Vezani članci Mislav Bago u studiju Dnevnika Nove TV - 3 Analiza Mislava Bage: "Sumnjam da će Plenkoviću proći zabrana rada nedjeljom, a ako obeća i ovo onda znači da je gusto" Andrej Plenković Plenković: ''Zabranili bi rad nedjeljom osim 16 tjedana u godini''

"Vlada Srbije je u velikoj krizi, jer nije bilo spremnosti da donesemo odluku kako ćemo zajednički čvrsto inzistirati da Srbija samo kao cjelovita država s Kosovom može postati članicom EU", izjavio je Koštunica, čija je stranka najavila da će sljedeći tjedan zauzeti stav o budućnosti koalicije koju u parlamentu čine DSS i Nova Srbija (NS) Velimira Ilića, te Demokratska stranka (DS) Borisa Tadića i stranka G17 Plus.

Koštuničin partner Velimir Ilić spas aktualne Vlade vidi u smjeni ministra gospodarstva i predsjednika G17 Plus Mlađana Dinkića čiji su ministri - zajedno s ministrima iz Tadićeva DS-a - u četvrtak odbili dati potporu prijedlogu radikalske rezolucije koja predviđa da se bilo koji sporazum s EU može potpisati samo ako EU priznaje Srbiju u njenim granicama, zajedno s Kosovom, a koju su podržali Koštuničina DSS i Ilićeva NS, te Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića.

Dragan Đilas, ministar bez lisnice i dužnosnik Tadićeva DS-a, pozvao je Koštuničinu DSS da se izjasni ostaje li u koaliciji s DS-om ili ide u formiranje nove vlade s radikalima. Dodao je da se DS zauzima za očuvanje Vlade "sve dok ona Srbiju vodi ka Europi", te da u suprotnom treba organizirati izvanredne izbore, za koje bi najbolji trenutak bio onaj u kojem bi Srbija dobila ponudu od EU da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

"Ako DSS neće potpisati SSP, onda idemo na izbore koji će istodobno značiti i referendum o tome jesmo li za Europu ili izolaciju", poručio je Đilas u petak u razgovoru za "Večernje novosti".

Dinkićev G17 plus smatra, kako je kazala potpredsjednica stranke Suzana Grubješić agenciji Beta, da je samo na izvanrednim parlamentarnim izborima moguće riješiti aktualnu političku krizu, jer opstanak Vlade ne ovisi samo od jednoj stranci ili ministru Dinkiću, već o "nemogućnosti članica koalicije da nadvladaju nepremostive razlike oko pitanja kojim putem treba ići Srbija".

Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića se u petak oglasila priopćenjem kojim je pozvala predsjednika Srbije Borisa Tadića da odmah potpiše politički sporazum s EU-om, kao prvi korak ka potpisivanju SSP-a. Odmah potom trebalo bi održati izvanredne parlamentarne izbore, jer njihovo odgađanje "samo slabi europski blok i omogućava konsolidaciju antieuropskih i konzervativnih snaga", smatra LDP.

U priopćenju te stranke se navodi da je "svima jasno da Vlada premijera Koštunice ne vodi Srbiju k europskim integracijama", kao i to da bez izvanrednih izbora neće biti izručenja haškog optuženika Ratka Mladića, bez čega nema ni potpisivanja SSP-a s EU-om.

Oglasio se i predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić koji predlaže formiranje vlade nacionalnog jedinstva i protiv je izvanrednih parlamentarnih izbora "u trenutku kad se pokušava verificirati jednostrano i nelegalno proglašena neovisnost Kosova".

Srpska radikalna stranka se o mogućim izvanrednim parlamentarnim izborima nije za sad očitovala i ona ostaje pri svom prijedlogu rezolucije po kojoj se s EU ne može pregovarati dok se EU ne očituje o priznavanju teritorijalne cjelovitosti Srbije.