Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Ako ne riješite ZERP prijeti blokada pregovora sa EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne riješi li Hrvatska uskoro problem ZERP-a, to bi moglo dovesti do odgode procesa pregovora s Europskom unijom. Jasna je poruka europskog povjerenika za proširenje Olia Rhena nakon jutrošnjeg susreta s premijerom Sanaderom.

I Rehn i Sanader se slažu da je ovo najvažnija godina za pregovore Hrvatske s Unijom. Prođe li sve u redu, premijer računa na završetak pregovora u prvoj polovici 2009. 

Pročitajte i ovo Bosna i Hercegovina - 3 samit u Bruxellesu BiH na vratima pristupnih pregovora za ulazak u EU: "Bilo bi lijepo, ali bogami, traje predugo" Slika nije dostupna Završna faza pregovora Rehn: EK potpuno predana ulasku Hrvatske u EU

No, prva prepreka već je tu. Premijer ne vjeruje da će uskoro doći do susreta sa Slovenijom i Italijom na kojem bi riješili pitanje ZERP-a.

>> Slovenija: Ne zna se kad će biti sastanak slovensko-hrvatskog povjerenstva 

Hrvatska može završiti pristupne pregovore s EU u prvoj polovici 2009. godine, ako učini svoj dio posla, uključujući i rješenje za ZERP, ali u suprotnom može doći i do blokade pregovora, rekao je u četvrtak u Zagrebu predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader nakon razgovora s povjerenikom EK za proširenje Ollijem Rehnom.

- Mislim da nije preambiciozno kazati da pregovore možemo završiti u prvoj polovici 2009., ako sve bude u redu, kazao je Sanader u izjavi novinarima nakon sastanka. 

- Ako mi učinimo naš dio posla, ako riješimo i pitanje ZERP-a, siguran sam da pregovore možemo završiti u prvoj polovici 2009., naglasio je premijer, dodajući da je nakon toga sve pitanje procedure pa se o samom datumu ulaska RH u EU u ovom trenutku ne treba govoriti.

Sanader je Rehnov posjet ocijenio velikim ohrabrenjem i velikom prilikom za Hrvatsku, dok je europski povjerenik izrazio zadovoljstvo što se nalazi u Hrvatskoj, "28. članici EU".

Hrvatski je premijer zahvalio Rehnu, kao i predsjedniku EK Joseu Manuelu Barrosu, na nepristranoj pomoći u tome da Hrvatska u dogledno vrijeme postane članica EU. No, istodobno je ponovio da za ostvarenje tog cilja Hrvatska treba najprije odraditi svoj dio posla.

- Veliku većinu reformi potrebnih za ubrzanje procesa pregovora nastojat ćemo završiti ove godine, rekao je Sanader novinarima, objasnivši kako je riječ o velikom dijelu reforme pravosuđa, borbi protiv korupcije, restrukturiranju brodogradilišta i poreznom sustavu.

Rehn je pak naglasio da 2008. godina može postati presudna za pristup Hrvatske EU, ali da predstoje važni izazovi poput provedbe ključnih reformi i rješavanja pitanja ZERP-a.

- Vjerujem da se uskoro može naći dogovor za ZERP u europskom duhu i u skladu s političkim obvezama koje je Hrvatska prije preuzela, kazao je Rehn.

- Želim naglasiti da je to (ZERP) sad vrlo ozbiljno i najhitnije pitanje za Hrvatsku. Ako se ne riješi uskoro, uzrokovat će, na žalost, ozbiljne zastoje u procesu pristupa vaše zemlje no ako se uspije brzo riješiti, možemo ostvariti brz i ozbiljan napredak u pregovorima, naglasio je europski povjerenik za proširenje.

Rehn je izrazio zabrinutost zbog ozračja u hrvatskim i slovenskim medijima rekavši kako se u njima ne poštuju uvijek činjenice i da se dolijeva ulje na vatru zbog kojih se politička stajališta dviju strana dodatno razilaze.

Spomenuo je kako neke stvari nisu dovoljno vidljive u medijima poput činjenice da su zaštićene zone u nekim drugim zemljama članicama EU, poput baltičkih i skandinavskih, proglašene tek nakon širokih konzultacija sa zemljama susjedima.

- Nije sve samo stvar međunarodnog prava, već i dobrosusjedskih odnosa. To je europski duh, istaknuo je Rehn.

Odgovarajući na pitanje novinara je li moguć skori kvadrilateralni sastanak o ZERP-u, premijer Sanader procijenio je da do njega zbog stanja u Italiji vjerojatno neće doći, premda bi ga on želio i predlaže ga već dva mjeseca.

- Ako do tog sastanka ne dođe, onda ćemo biti u velikim problemima, kazao je Sanader.

- Nećemo moći postići dogovor jer nema četvrtog partnera i morat ćemo se suočiti s činjenicom da određene silnice predlažu i blokadu pregovora. Pričekat ćemo još koji dan, i ako zainteresirane strane ne budu spremne za takav sastanak, morat ćemo odlučiti nešto drugo, objasnio je predsjednik hrvatske Vlade.

Europski povjerenik Rehn dodao je da osim političkog aspekta problema ZERP-a treba naglasiti kako će nakon ulaska RH u EU to područje postati dijelom zajedničkih voda na kojima se primjenjuje europsko zakonodavstvo, puno strože glede okoliša i eksploatacije ribljeg fonda nego hrvatsko.

- Ribljem fondu u Jadranu neće pomoći jednostrano proglašenje ZERP-a, nego članstvo Hrvatske u EU, kazao je Rehn.

Europski povjerenik izrazio je uvjerenje da, nakon svega rečenog, "Hrvatsku očekuje svijetla budućnost u EU u koju je doista vrlo dobro došla", kao i vjeru u brzi napredak u mjesecima koji dolaze, jer i hrvatska Vlada i EK rade danonoćno kako bi se na vrijeme ispunila mjerila i ostvario što brži napredak u procesu pristupa Hrvatske Uniji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene