Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija: Ne zna se kad će biti sastanak slovensko-hrvatskog povjerenstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glasnogovornik slovenske Vlade Valentin Hajdinjak izjavio je u četvrtak da očekuje da će uskoro doći do sastanka slovenskih i hrvatskih pravnih stručnjaka koji bi morali identificirati sporne granične točke, što je jedna od zadaća mješovitih povjerenstava za pripremu arbitraže, o čemu su se lani na Bledu dogovorili premijeri Janez Janša i Ivo Sanader.

O sastanku mješovitog povjerenstva za identificiranje spornih graničnih točaka u srijedu su se u telefonskom razgovoru dogovorili premijeri Sanader i Janša, no Hajdinjak na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade nije znao točno reći kada će se sastanak održati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Završen višegodišnji spor Janša i Rop 'zakopali ratnu sjekiru' Slika nije dostupna Janša: ZERP je još jedan slabo promišljen potez hrvatske strane

"Premijeri su se dogovorili da do sastanka dođe u najkraćem mogućem roku, pa očekujem da će se to i dogoditi", rekao je Hajdinjak.

Predsjednik slovenskog dijela mješovitog povjerenstva, pravnik Miha Pogačnik, izjavio je u četvrtak za Slovenski radio da ne zna točno kad će doći do najavljenog sastanka, ali da je njegova ekipa napravila mnogo posla i dobro se pripremila, te da je spremna za takav sastanak.

U razgovoru za Slovenski radio Pogačnik je rekao da ne zna zašto još nije održan nijedan sastanak mješovitog povjerenstva o čijem su se osnivanju premijeri Janša i Sanader dogovorili na Bledu krajem kolovoza prošle godine, kad su postigli načelni dogovor da se sporna granična pitanja predaju "prosudbi treće strane", odnosno arbitraži međunarodne ustanove.

Slovenski premijer Janez Janša u srijedu je na konferenciji za novinare rekao da će predložiti zamrzavanje dogovora o arbitraži o pitanju granice ukoliko Hrvatska nastavi s potezima kakav je bio prodaja i davanje u zakup "spornih" parcela na lijevoj obali Dragonje.

Janšina Vlada je pod pritiskom oporbe i pojedinih nacionalističkih krugova da zauzme odlučniji stav o graničnim pitanjima s Hrvatskom, što neki analitičari objašnjavaju približavanjem parlamentarnih izbora.

Televizijska postaja Kanal-A objavila je u četvrtak da predsjednik Nacionalne alijanse Marjan Podobnik namjerava podići ustavne tužbe protiv premijera Janeza Janše, ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela i ministra unutarnjih poslova Dragutina Matea zbog njihova odnosa prema graničnim pitanjima. Podobnik navodno raspolaže "dokumentom" dvojice poovjesničara koji tvrde da su "sporna" mjesta uz granicu "znanstveno dokazano slovenska" i da Janšina vlada o njima ne smije pregovarati s Hrvatskom niti pristati da ona idu na arbitražu.

Oštrije stajalište zadnjih dana pokazuje i parlamentarna oporba.

Predsjednica oporbenih Liberalnih demokrata (LDS) Katarina Kresal izjavila je u četvrtak za agenciju STA da su parcele južno od Dragonje "slovenski teritorij", te pozvala vladu na učinkovitije djelovanje. Slovenska pučka stranka (SLS) i Jelinčičeva Nacionalna stranka (SNS) isto su tako zatražile da se o graničnim sporovima s Hrvatskom smjesta raspravlja na hitnoj sjednici vanjskopolitičkog odbora ili čak na izvanrednom zasjedanju parlamenta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene