Četiri tone kokaina i 2 milijuna eura zaplijenila je španjolska policija u velikoj akciji protiv organiziranog kriminala, izvijestio je u ponedjeljak Europol. U akciji usmjerenoj prema španjolskoj skupini koja je krijumčarila kokain uhićena je 81 osoba.

Galerija


U istrazi, pod vodstvom Španjolske, sudjelovali su Kolumbija, Francuska, Portugal, Rumunjska, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo, a podržao ju je Europol.

Vezani članci Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga Nakon velike zapljene kokaina u Dubrovniku: ''Zločinačke organizacije traže druge ulazne luke prema tržištu Europe" Zapljena splitske policije 01 Jedna od najvećih zapljena splitske policije u proteklih godinu dana: Oduzeto više od četiri kilograma heroina i skoro pola kile kokaina

Riječ je o najvećoj kriminalnoj skupini na području Španjolske koja se bavila trgovinom droge, trgovinom ljudima i pranjem novca. Operacija kodnog naziva "Beautiful" počela je prošle godine istragom o trgovini drogom i pranju novca.

U "sobi panike" kod vođe ove kriminalne skupine pronađeno je više od milijun eura. Na dan akcije, u završnoj fazi operacije, izvršen je pretres 13 kuća, a uhićeno je 42 ljudi.

U čitavoj istrazi uhićena je 81 osoba, zaplijenjeno je 4 tone kokaina, gotovine u iznosu od 2 milijuna eura, tri vatrena oružja, nakit, skupocjeni dragulji, luksuzni satovi, 42 vozila i jahta duga 25 metara.

Zamrznute su nekretnine u vrijednosti od 20 milijuna eura i 800 bankovnih računa. Uhićeni su optuženi za pranje više od 7 milijuna eura.

Zločinačka organizacija koristila je različite načine prijevoza droge koje su skrivali u tajnim pretincima u brodovima, kamionima i prikolicama.

Imali su različite visoko strukturirane skupine, specijalizirane za razne aktivnosti; poput sigurnosnog tima zaduženog za protunadzor, naplatu dugova, iznude i nasilje.

Grupa je bila posebno nasilna i nedavno je izgubila člana, ubijenog u gradu El Campello u Španjolskoj.