Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ai Weiwei

Kineski disidentski umjetnik: ''Raspoloženje u većini Europe podsjeća na tridesete prošlog stoljeća''

Ai Weiwei (Foto: AFP)
Ai Weiwei (Foto: AFP) Foto: Afp
Kineski disidentski umjetnik Ai Weiwei u razgovoru za britanski Guardian rekao je da je raspoloženje u Njemačkoj i Europi "zastrašujuće" te da podsjeća na tridesete godine prošlog stoljeća.

Weiwei je u ponedjeljak, na 70. godišnjicu Opće deklaracije o ljudskim pravima, kazao za britanske novine da sve manji broj ljudi koristi riječi "ljudska prava".

Pročitajte i ovo Španjolska će premjestiti posmrtne ostatke fašističkog vođe Obračun s prošlošću Španjolska premješta ostatke još jednog fašističkog vođe Slika nije dostupna Sramotni događaj Bakić oštro protiv nastavnika koji odobravaju ustaške elemente: "Takvima škola treba zatvoriti vrata"

"Koriste riječi poput zajedničkih vrijednosti, kako ne bi uvrijedili kineske vlasti s kojima žele poslovati", kazao je Weiwei, jedan od najpoznatijih kritičara kineskih vlasti koji je bio pozvan da dizajnira zastavu povodom obljetnice.

Za Guardian je otkrio kako je nedavno imao svađu s berlinskim taksistom oko svog izbjegličkog statusa. "Borim se kamo god dođem - i s Njemcima koji kažu da bi im trebao biti zahvalan jer sam izbjeglica, a oni plaćaju za moj život".

"To je trenutačno raspoloženje u Njemačkoj, posteri na ulicama s natpisima poput: 'možemo sami imati djecu, ne trebaju nam stranci'", kazao je Weiwei.

"Takvo je raspoloženje u većini Europe, uključujući i Veliku Britaniju. To je zastrašujuće jer odražava stanje iz tridesetih godina prošlog stoljeća", dodao je.

Weiwei u Njemačkoj živi od 2015., nakon što je u Kini četiri godine živio u kućnom pritvoru, a za vladu kancelarke Angele Merkel kaže da pruža "veliku podršku".

"Slučajno sam je upoznao... Rukovao sam se s njom, a pošto mi je bio rođendan čestitala mi je. Zahvalio sam joj na svemu što je njezina vlada učinila da me izvuče", zaključio je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene