Ai Weiwei (Foto: AFP)
Ai Weiwei (Foto: AFP) Foto: Afp

Kineski disidentski umjetnik Ai Weiwei u razgovoru za britanski Guardian rekao je da je raspoloženje u Njemačkoj i Europi "zastrašujuće" te da podsjeća na tridesete godine prošlog stoljeća.


Weiwei je u ponedjeljak, na 70. godišnjicu Opće deklaracije o ljudskim pravima, kazao za britanske novine da sve manji broj ljudi koristi riječi "ljudska prava".

Vezani članci Europski parlament traži zabranu neofašističkih i neonacističkih skupina (Dnevnik.hr) Drastičan porast neofašističkog nasilja u Europi: Traži se zabrana neofašističkih i neonacističkih grupa u EU-u Slika nije dostupna IDS odgovorio na pitanje hoće li se njihov prijedlog odrediti i prema simbolima poput petokrake

"Koriste riječi poput zajedničkih vrijednosti, kako ne bi uvrijedili kineske vlasti s kojima žele poslovati", kazao je Weiwei, jedan od najpoznatijih kritičara kineskih vlasti koji je bio pozvan da dizajnira zastavu povodom obljetnice.

Za Guardian je otkrio kako je nedavno imao svađu s berlinskim taksistom oko svog izbjegličkog statusa. "Borim se kamo god dođem - i s Njemcima koji kažu da bi im trebao biti zahvalan jer sam izbjeglica, a oni plaćaju za moj život".

"To je trenutačno raspoloženje u Njemačkoj, posteri na ulicama s natpisima poput: 'možemo sami imati djecu, ne trebaju nam stranci'", kazao je Weiwei.

"Takvo je raspoloženje u većini Europe, uključujući i Veliku Britaniju. To je zastrašujuće jer odražava stanje iz tridesetih godina prošlog stoljeća", dodao je.

Weiwei u Njemačkoj živi od 2015., nakon što je u Kini četiri godine živio u kućnom pritvoru, a za vladu kancelarke Angele Merkel kaže da pruža "veliku podršku".

"Slučajno sam je upoznao... Rukovao sam se s njom, a pošto mi je bio rođendan čestitala mi je. Zahvalio sam joj na svemu što je njezina vlada učinila da me izvuče", zaključio je. (Hina)