Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ahmadinedžad: Nove sankcije bi bile nezakonite

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nove sankcije Iranu zbog njegova nuklearnog programa bile bi nezakonite, izjavio je iranski predsjednik, na dan kada bi svjetske sile trebale raspraviti o uvođenju novih sankcija Islamskoj Republici.

Sjedinjene Države zauzimaju se za uvođenje trećeg kruga sankcija, unatoč američkim obavještajnim podacima kako je Iran 2003. zaustavio program nuklearnog naoružanja. Američka administracija prethodno je tvrdila kako se Iran želi domoći atomske bombe.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

Predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad pozdravio je američko izvješće kao "pobjedu" Irana, no istovremeno ustraje u ocjeni kako je bilo krivo govoriti da je Iran ikada imao planove za proizvodnju nuklearnih bojevih glava.

"Mislimo da takve mjere (nove sankcije) ne bi bile utemeljene na zakonu.....Također mislimo da prijetnje neće uroditi plodom", rekao je Ahmadinedžad na konferenciji za novinare.

Sjedinjene Države, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i
Njemačka razgovarat će u u otorak o konačnom nacrtu treće rezolucije UN-a o uvođenju sankcija Iranu o kojoj bi se moglo glasovati idućih tjedana, objavio je Washington.

Ahmadinedžad smatra da je američko obavještajno izvješće "korak naprijed" i da bi slični potezi mogli stvoriti "potpuno drugačiju" situaciju u odnosima između dviju zemalja.

"Kad bi se napravio još jedan ili dva takva poteza, otvorena pitanja koja imamo bila bi potpuno drugačija, manje složena, i otvorio bi se put dogovoru o temeljnim pitanjima u regiji i odnosima između dviju strana", naglasio je Ahmadinedžad.

Iranski predsjednik dodao je kako još uvije želi razgovarati s
američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom o pitanjima razvitka svijeta.

"Prijedlog kojeg sam iznio u rujnu i dalje vrijedi. Mislim da bi
razgovor o razvitku svijeta koristan za rješavanje glavnih uzroka globalnih problema", rekao je Ahmadinedžad.

Predsjednik Irana dao je naslutiti da bi takav razgovor mogao biti uvod u ponovno otvaranje službenih razgovora sa SAD-om nakon zahlađenih odnosa u posljednja tri desetljeća.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene