Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Prva bitka gotova. Kome ide rat?

Hollande pobjednik prvog kruga, Sarkozy mu gleda u leđa!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kandidat oporbenih socijalista Francois Hollande tijesni je pobjednik prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj s 27,7 posto osvojenih glasova, ispred aktualnog predsjednika Nicolasa Sarkozyja s 26,6 posto.

Povijesni je uspjeh ostvarila francuska krajnja desnica s gotovo 20 posto, pokazuju djelomični službeni rezultati nakon više od pola prebrojanih glasova, javljaju agencije.

Hollande je u govoru pristašama u svome stožeru u gradu Tulleu, gdje je bio gradonačelnik od 2001. do 2008., zahvalio biračima što su ga postavili na vodeće mjesto među kandidatima za francuskog predsjednika.

"Ja sam kandidat svih snaga koji žele zatvoriti jednu stranicu i otvoriti drugu. Ja sam kandidat za promjenu", kazao je. "Moj konačni cilj, a znam da me gledaju i izvan francuskih granica, jest vratiti Europu na put razvoja i zapošljavanja", naglasio je.

Drugi krug u kojem će se ogledati Hollande i Sarkozy održat će se 6. svibnja.

Sarkozy je pred svojim pobornicima rekao da u drugi krug ulazi naoružan samopouzdanjem. "Sutra sve počinje. Od sutra krećemo na put, idemo na cestu.. svaku minutu, svaku sekundu", kazao je Sarkozy i odmah je predložio tri javne rasprave s Hollandeom posvećene ekonomskim, društevnim i međunarodnim pitanjima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Veleposlanik SAD na konzultacijama ŠPIJUNSKI SKANDAL DIGAO FRANCUSKU NA NOGE NSA prisluškivao trojicu francuskih predsjednika Slika nije dostupna Nema si što predbaciti Sarkozy tvrdi da nije kriv za davanje mita: 'Želi me se poniziti'

Sarkozy: Dolazi ključan trenutak, trenutak usporedbe projekata

"Dvojica kandidata u drugom krugu sada imaju dužnost prema istini. Dolazi ključan trenutak, trenutak usporedbe projekata i sve se mora raspraviti, a onda će ljudi znati za što glasaju", kazao je Sarkozy, koji je djelovao rapoložen i borben.

Kandidatkinja Nacionalne fronte Marine Le Pen osvaja u prvom krugu 19,6 posto glasova. To je povijesni uspjeh krajnje desnice na francuskim predsjedničkim izborima. Dosad je najbolji rezultat ostvario Jean-Marie Le Pen, otac aktualne kandidatkinje te stranke, sa 16,86 posto glasova 2002. godine, što mu je tada čak bilo dovoljno za plasman drugi krug.

Krajnji ljevičar Jean-Luc Melenchon na četvrtom mjestu osvaja 11 posto glasova, a centrist Francois Bayrou ostao je na devet posto, dvostruko manje nego što je imao na izborima prije pet godina.

Melenchon je već pozvao svoje birače da u drugom krugu glasaju za Hollandea rekavši da "osovina Sarkozy-Merkel u Europi mora biti slomljena".

Bayrou je priznao da je njegov rezultat ispod očekivanja i rekao da će odluku o tome koga će podržati u drugom krugu donijeti nakon što razgovara s Hollandeom i Sarkozyjem.

Drugi krug zakomplicirao sjajan uspjeh Marine Le Pen

A drugi krug je, kažu analitičari, posve zakompliciran senzacionalnim uspjehom Marine Le Pen, čiji bi glasači mogli odlučiti pobjednika. Po anketama prije današnjih izbora, u eventualnom srazu Hollandea i Sarkozyja u drugom krugu znatnu prednost imao je socijalistički kandidat. U tim anketama pola se glasača Marine Le Pen izjasnilo da će glasovati za Sarkozyja, a samo petina za Hollandea. Ostali su bili neodlučni.

Le Pen, koja je iz očevih ruku prošle godine preuzela vođenje stranke, u kampanji je zagovarala da u vremenima krize i nezaposlenosti prednost pri zapošljavanju moraju imati Francuzi. Zagovarala je i ukidanje eura i obnovu francuskog monetarnog suvereniteta.

"Ovo je tek početak našeg okupljanja, ništa više neće biti kao prije", rekla je Le Pen u prvom govoru svim pristašama. Njezin otac, vidljivo oduševljen rezultatom, kazao je da će se stranka sada usredotočiti na parlamentarne izbore u lipnju. "Ovo nam daje mnogo nade, ovo je kao pobjeda", kazao je ushićeno.

Loš Sarkozyjev rezultat u prvom krugu, tvrde analitičari, pokazuje nezadovoljstvo njegovim predsjedničkim mandatom, posebice gospodarskom politikom. Ovo je prvi put u povijesti francuske Pete Republike da je predsjednik koji se natjecao za drugi mandat u prvom krugu izbora završio na drugom mjestu. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene