Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šok za međunarodnu zajednicu

Afganistan: Talibani ušli u strateški važan grad Kunduz

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Afganistanska policija objavila je kako su talibanski borci tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak napali grad Kunduz na sjeveru zemlje i ušli u njega. Grad je poznat po tome što je prije godinu dana ondje zabunom američka vojska ondje bombardirala bolnicu.

Talibani su napali iz četiri različita smjera u ponoć po lokalnom vremenu te tijekom dana u gradu izvjesili svoju zastavu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Još jedno ograničenje Bizarna odluka talibana, zatvaraju frizerske i kozmetičke salone u Afganistanu: "Prava žena poštuju se u skladu s islamskim zakonom i običajima" Kabul Podaci UN-a Više od 1000 afganistanskih civila ubijeno u eksplozijama i nasilju od 2021.

"Činimo sve možemo kako bismo ih odbili", izjavio je zapovjednik lokalne policije u Kunduzu Sheer Ali Kamal.

Kunduz je prošle godine nakratko pao u ruke talibana, a i u travnju ove godine su vođene žestoke bitke za taj grad.

Talibani koordinirano napali Kunduz i Helmand

Talibanski militanti pokrenuli su dva odvojena koordinirana napada u pokrajinama Kunduz na sjeveru zemlje i Helmand na jugu, objavile su afganistanske vlasti.

Napadi su pokrenuti nekoliko dana prije konferencije u Bruxellesu o Afganistanu, na kojoj bi svjetski čelnici trebali obećati novu pomoć toj siromašnoj zemlji.

Afganistanske snage u Kunduzu pružaju otpor na tlu i iz zraka, rekao je glasnogovornik afganistanske vojske.

Glasnogovornik policije u Kunduzu rekao je da su specijalne snage potisnule militante u nekoliko zona izvan grada.

U borbama je poginuo najmanje jedan policajac, a četvorica su ozlijeđena, objavilo je afganistansko ministarstvo unutarnjih poslova.

Američke snage spremne su pomoći ako bude potrebno, objavila je misija NATO-a na Twitteru.

"Situacija je sada mirna", rekao je jedan stanovnik grada.

No, jedan stanovnik predgrađa rekao je da je njegova obitelj zatočena u podrumu njihove kuće, oko kilometar zapadno od grada. "Talibani su ispred naše kuće, na krovovima susjeda i na ulicama. Još možemo čuti borbe oko nas i zrakoplove i helikoptere kako lete", rekao je. "Talibani su došli iznenada i bojimo se izići. Vlada je kazala da su pokrenuli ofenzivu da ponovno zauzmu teritorij, ne znamo koliko dugo će potrajati", dodao je.

Strateški važan grad

U rujnu 2015. talibani su zauzeli taj strateški važan grad na dva tjedna, što je šokiralo afganistansku vladu i međunarodnu zajednicu. To je bilo prvi put da im je nešto takvo uspjelo od pada njihova režima prije 15 godina.

Osim toga, talibanski militanti zauzeli su jedan okrug u južnoj pokrajini Helmand i ubili mjesnog policijskog načelnika, Ahmada Šaha Salema.

Napad je pokrenut u nedjelju navečer, a do jutra okrug Nava je bio zauzet. Talibani su zauzeli tržnicu, guvernerovu zgradu i glavnu policijsku postaju.

Borbe su još u tijeku, rekao je jedan policijski dužnosnik.

U sjevernoj pokrajini Džavžan, u eksploziji improvizirane eksplozivne naprave poginulo je šestero civila, a 30 je ozlijeđeno. Bomba je bila podmetnuta na motociklu, a eksplodirala je na glavnoj tržnici u okrugu Darzab, objavila je policija. Još nitko nije preuzeo odgovornost za taj incident, no sumnja se da su odgovorni talibani koji su aktivni u tom okrugu.

U Bruxellesu se će u utorak i srijedu održati donatorska konferencija za Afganistan.

Talibani su u nedjelju objavili da "novac obećan" Afganistanu do sada nije uspio donijeti "bilo kakve smislene promjene u životu običnih građana". Smatraju da je vlada u Kabulu ustavno nelegitimna te upozoravaju da velik dio humanitarne pomoći "ili pronevjere korumpirani dužnosnici ili se iskoristi za uništavanje zemlje i ubijanje građana". (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene