Talibani u Afganistanu aktivirali auto bombu
Talibani u Afganistanu aktivirali auto bombu Foto: Afp

Bomba postavljena u kamionu eksplodirala je blizu suda u gradu Gardezu na istoku Afganistana u četvrtak, pri čemu je poginulo najmanje pet osoba, dok su odgovornost za napad preuzeli talibani.


U utorak je najmanje 56 osoba ubijeno u više napada širom zemlje, uključujući žene i novorođenčad, što je snažan udarac mirovnim planovima za Afganistan.

Vezani članci Vojnik s puškom Hrvatske postrojbe u Afganistanu: ''Izvan ovog balončića u kojem jesmo, situacija je ipak nešto drugačija'' Slika nije dostupna VIDEO Pilot se zabunio: Bombu bacio na američke vojnike umjesto na talibane

"Eksplozija auto bombe dogodila se blizu vojnog suda u naseljenom području Gardeza. Strahuje se da su deseci civila ranjeni i mrtvi", kazao je Tarik Arian, glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova.

Glasnogovornik talibana Zabihulah Mudžahid potvrdio je da su talibani odgovorni za napad.

Emal Kan Momand, glasnogovornik afganistanske vojske u pokrajini Paktia, u kojoj se nalazi Gardez, rekao je da je riječ o napadu kamionom bombom. Pet je osoba ubijeno, dok ih je 14 ozlijeđeno, rekao je.

Ubijene majke i novorođenčad u Kabulu

Arian tvrdi da su za napad odgovorni pobunjenička gerilska skupina Hakani, koja je povezana s talibanima, i militanti Laškar e-Taiba, čije je sjedište u Pakistanu. Te skupine rijetko preuzimaju odgovornost za napade.

Militant je u utorak ubio 24 osobe u rodilištu u Kabulu, uključujući majke i novorođenčad. Istoga su dana u eksploziji auto bombe u istočnom Nangaharu, za što je odgovornost preuzela Islamska država, poginule 32 osoba.

Predsjednik Ašraf Gani osudio je napade te je naredio vojsci da se pripremi za ofenzivno djelovanje.

Prethodno afganistanska vojska nije poduzimala ofenzivne vojne operacije zbog američko-talibanskih mirovnih pregovora.

Talibani su odbacili umiješanost u navedena dva napada, ali je vlada optužila talibane zbog stvaranja okruženja za porast terorizma te zbog suradnje s drugim militantima koji bi mogli biti umiješani u napade. (Hina)