Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Barack Obama obećao je da Afganistan neće biti prepušten sam sebi kada 2014. afganistanska vojska od međunarodnih postrojbi preuzme odgovornosti za sigurnost u zemlji.


'U Lisabonu ćemo uskladiti naš pristup da bi pokrenuli razdoblje tranzicije kako bi Afganistan sljedeće godine počeo preuzimati pitanje vlastite sigurnosti i radi prihvaćanja cilja predsjednika Hamida Karzaija da se taj proces dovrši do kraja 2014.', rekao je za portugalski list Publico Obama.

'Iako će smanjenje postrojbi i tranzicija početi u srpnju, NATO će, kao i SAD, sačinjavati trajno partnerstvo s Afganistanom kako bi bilo jasno da Afganistan u trenutku preuzimanja neće biti prepušten sam sebi', rekao je američki predsjednik.

Vezani članci Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Premijer izrazio sućut obitelji poginulog vojnika: ''Hrvatska je u mislima s vama. Josipova žrtva je podnesena plemenitoj dužnosti'' Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Kolinda Grabar-Kitarović izrazila sućut obitelji preminulog vojnika: ''Naše su misli i molitve uz obitelji naših vojnika''

>> Afganistan: Ubijena petorica NATO-vih vojnika

Čelnici 28 zemalja Sjevernoatlantskog saveza će se sastati u petak i subotu u Lisabonu kako bi, među ostalim, potvrdili datum povlačenja postrojbi iz Afganistana i pokretanja proturaketnog štita u Europi. Međunarodni kontingent u Afganistanu ima oko 150. 000 vojnika. (Hina)