Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nemoralno novinarstvo

Afera NOTW trese London: Uhićen bivši Cameronov savjetnik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog nemoralnog novinarstva je uhićen bivši pomoćnik britanskog premijera Davida Camerona.

Cameron je pak najavio neovisnu istragu i oštriji nadzor medija, a njegov zamjenik Nick Clegg nazvao je aferu s hakiranjem mobitela urušavanjem još jednog stupa britanskog društva, prenose agencije. Veliku Britaniju potresa skandal tabloida News of the World, čiji su novinari hakirali poruke s mobitela 13-godišnje Milly Dowler, otete 2002. i pronađene mrtve šest mjeseci poslije. Time su naveli na pogrešan put policiju u istrazi, ali i obitelj djevojčice. I policija i obitelj zbog toga su vjerovali da je Milly Dowler još živa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nema ga više Razgrabljen posljednji broj britanskog tabloida News of the World Slika nije dostupna Nakon 168 godina Skandal pritisnuo Murdocha: News Of The World od nedjelje više ne postoji

Cameron priznao odgovornost

Bivši premijerov savjetnik za medije Andy Coulson, urednik tog tabloida od 2003. do 2007., koji je zbog afere morao podnijeti ostavku u siječnju, u petak je uhićen pod sumnjom za korupciju i sudjelovanje u hakiranju privatnih poruka, priopćila je policija. Cameron je na tiskovnoj konferenciji najavio osnutak neovisnog istražnog povjerenstva i priznao političku odgovornost. Istina je da to obuhvaća sve nas: tisak, političare, stranačke prvake... ovdje uključujem i sebe'.

Analitičari već navode da je ova afera najteži udarac u jednogodišnjem Cameronovu premijerskom mandatu. Priznao je da postojeće povjerenstvo za nadzor medija nije ispunilo svoju zadaću, a vođa oporbenih laburista Ed Miliband nazvao je to tijelo 'bezubom pudlicom'.Vrlo kritičan zbog oporbenih napada koji mu zamjeraju što je Colusona postavio za svog savjetnika, Cameron je rekao: 'Odluka o imenovanju bila je moja i samo moja i preuzimam punu odgovornost'.

'Urušen stup britanskog društva'

Najavio je cjelovitu istragu o kulturi i etici u novinarstvu, a njegov zamjenik Clegg drži da je skandalom urušen 'još jedan stup britanskog društva', nakon afera s bankama i ponašanjem parlamentarnih zastupnika koji su nedolično rasipali novac poreznih obveznika. 'Iskoristit ćemo aferu da sustav počistimo i obnovimo', bez zadiranja u medijske slobode, najavio je Clegg.

Zbog afere su za pet posto pale dionice grupe BSkyB, kojih američko-australski medijski magnat Murdoch (80) ima 39 posto i kani preuzeti cijelu mrežu za 22 milijarde dolara. Već je bio dobio zeleno svjetlo vlade, ali vlada je "prikočila" svoj pristanak pod pritiskom oporbe koja strahuje od prevelike Murdochove moći.

Tabloid ugašen

News Corporation u vlasništvu Ruperta Murdocha objavio je u četvrtak da će ugasiti svoj tabloid News of the World nakon ovotjednog nedjeljnog izdanja, zbog skandala s hakiranjem mobilnih telefona. I Cameron i Miliband smatraju da bi Murdoch trebao dati otkaz Rebekah Brooks, urednici koja je u središtu skandala. Kao i Coulson, i Brooks i negira da je znala išta o prisluškivanju, no 200 novinara i drugih djelatnika koji su izgubili posao zatvaranjem tabloida drže je odgovornom.

Već godinama traje skandal oko hakerskih provala u servere na kojima su automatske sekretarice mobitela javnih osoba, a podatke koriste novinari tabloida u očajničkoj želji da podignu tiražu žutih novina za koje rade. Već su 2007. novinar News of the Worlda koji je pratio kraljevsku obitelj i privatni istražitelj istih novina završili u zatvoru nakon što su u potrazi za ekskluzivnim vijestima hakirali. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene