Alexander Gauland (Foto: DPA/PIXSELL)
Alexander Gauland (Foto: DPA/PIXSELL)

Njemačka je izgubila rat i sudjelovanje Merkel u svečanosti za bivše saveznike izlazi na pokušaj prepravljanje povijesti, rekao je jedan od čelnika AfD-a Alexander Gauland


Njemačka kancelarka Angela Merkel nije trebala sudjelovati u nedjelju u svečanosti u Francuskoj obilježavanja stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata jer je to bio događaj za "pobjednike" u tom ratu, rekao je čelnik desne Alternative za Njemačku (AfD) Alexander Gauland.

"Ne možemo se staviti u povijesnu situaciju koja jasno daje prednost pobjedniku i proći zajedno s g. Macronom kroz Slavoluk pobjede", rekao je govoreći o slavnom pariškom spomeniku.

U rijetkom javnom pokazivanju osjećaja francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel držali su se za ruke u subotu tijekom svečanosti u šumi Compiegne sjeverno od Pariza gdje su francusko i njemačko izaslanstvo potpisali primirje kojim je okončan Prvi svjetski rat, jedan od najkrvavijih u povijesti u kojem je prema procjenama poginulo oko 18 milijuna vojnika i civila. (Hina)