U nedjelju je stranka krajnje desnice Alternativa za Njemačku postigla povijesni uspjeh, a u ponedjeljak su poručili da će se boriti protiv invazije stranaca.


Stranka krajnje desnice Alternativa za Njemačku, koja je na nedjeljnim izborima postigla povijesni uspjeh, obećala je u ponedjeljak boriti se protiv invazije stranaca, javlja BBC.

Vezani članci Alexander Gauland (Foto: DPA/PIXSELL) Čelnik AfD-a: Njemačkoj nije mjesto među pobjednicima na obilježavanju kraja 1. svjetskog rata Zastupnik AfD-a Björn Höcke (Foto: DPA/PIXSELL) Političarku AfD-a izbacili iz stranke zbog fotografija uz boce s Hitlerovim likom

"Želimo drugačiju politiku", poručio je jedan od vođa stranke Alexander Gauland.

Podsjetimo, Alternativa za Njemačku (AfD) nametnula se kao treća politička snaga na nedjeljnjim izborima s osvojenih 12,6 posto glasova. No, stranku je već u ponedjelajk potresla odluka supredsjednice Frauke Petry koja je najavila da u novom sazivu Bundestaga neće ući u zastapnički klub AfD-a.

Pobjedu na izborima odnijela je Angela Merkel kojoj će ovo biti 4 mandat, ali njezin blok CDU/CSU ostvario je najgori rezultat u posljednjih 70 godina.

Iz izjave Angele Merkel nakon izbora može se iščitati da je ostavila otvorena vrata za koaliciju s SPD-om, iako su oni rekli da u koaliciju ne žele te da će biti oporba.

Ako SPD i dalje ostane pri tome da do sljedećih izbora budu oporba, Merkel bi mogla u pregovore sa Zelenima i Liberalima. Pregovori s Jamajka koalicijom bit će teški, jer je tu mnogo otvorenih pitanja.