Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo dan poslije izbora

Nakon povijesnog uspjeha duboki unutarstranački sukobi potresaju AfD

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Duboki unutarstranački sukobi potresaju

Duboki unutarstranački sukobi potresli su u ponedjeljak Alternativu za Njemačku, dan pošto je ta stranka krajnje desnice izabrana u parlament te je supredsjednica Frauke Petry najavila da u novom sazivu Bundestaga neće ući u zastapnički klub AfD-a.

Pročitajte i ovo Europski parlament Politička scena EU-a Desničarski val prijeti promjenama u Europskom parlamentu: Hoće li krajnja desnica preuzeti kontrolu nad političkim smjerom EU-a? Ilustracija Ususret izborima Ogroman broj građana osjeća se napušteno: Ekstremni desničari znaju kako profitirati na njima

"Nakon duga razmišljanja odlučila sam u Bundestagu djelovati samostalno, a ne kao dio zastupničkog kluba AfD-a", rekla je supredsjednica AfD-a Frauke Petry pošto je naprasno napustila konferenciju za tisak čelništva stranke.

Objasnila je da se želi zauzimati za "konzervativnu i realnu politiku".

Petry je prije toga u jutarnjem programu javnog servisa ZDF žestoko kritizirala neke istupe stranačkih tvrdolinijaša poput Alexandra Gaulanda koji je odmah nakon izbora najavio da će Angeli Merkel "biti za petama".

Petry može samostalno djelovati kao zastupnica jer je u Bundestag izabrana izravno, a ne preko stranačke liste.

Sukob između Petry i nekih čelnika stranke oko političkih smjernica traje već mjesecima. Petry zastupa umjerenije krilo koje AfD-a i želi izgraditi kao građansku konzervativnu stranku. Drugo krilo, na čijem čelu stoji Gauland, stranku diskreditira relativiziranjem prošlosti, a posebice razdoblja nacionalsocijalizma, smara Petry.

Gauland je nedavno izjavio da Njemačka može biti ponosna na "učinke" vojnika Wehrmachta.

Na izborima za 19. saziv Bundestaga AfD je osvojio 13 posto glasova i postao treća po snazi politička stranka u zemlji i prva desno populistička stranka koja će nakon Drugog svjetskog rata ući u njemački parlament. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene