Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Adolf Hitler - godine uspona' - nova je biografija koja vođu Trećeg Reicha prikazuje kao čovjeka s manama, no ne čini ga ljudskijim niti umanjuje njegove zločine.


Autor nove biografije Adolfa Hitlera, Volker Ulrich, prikazao je vođu Trećeg Reicha kao čovjeka sa svojim mušicama koji je svojom briljantnom glumom uspijevao zavarati mnoge. Hitler je često naglašavao kako je odrastao u skromnim prilikama iako je njegova obitelj spadala u dobrostojeći srednji sloj. Često se hvalio i kako živi asketskim životom, no realnost je bila drugačija - zarađivao je milijune, obožavao skupe automobile i odijela dao krojiti po mjeri.

Vezani članci Skeniranje je pokazalo U-podmornicu na morskom dnu u blizini Skagena u Danskoj (Ilustracija: seawarmuseum.dk) Blizu Danske pronađena Hitlerova podmornica koja je krijumčarila naciste i njihovo blago u Južnu Ameriku Mops imena Buddha naučio je dizati desnu šapu uz sieg heil (FOTO: Screenshot) Viralni video će ga odvesti u zatvor? Osuđen je zbog zločina iz mržnje jer je naučio mopsa da diže šapu uz "sieg heil"

I dok su mnogi autori Hitlera prikazivali kao neostvarenog umjetnika, Urlich smatra da je kao slikar i arhitekt bio sasvim prosječan te da se njegovi glavni talent nalazio na polju politike.

>> Hitler je bio hipohondar: 'Trusio' je amfetamine i morfij

'Hitler je posjedovao nevjerojatnu sposobnost pridobivanja za sebe ljudi najrazličitijih uvjerenja i u tu svrhu uvijek iznova igrati nove uloge kako je to koja situacija zahtijevala. Ako je trebalo pridobiti rezervirane stranačke kolege, borio se za simpatije - ako je trebao, mogao se za tren oka rasplakati. Oduševljavalo je ratne veterane jednako kao i fine dame, vodeće gospodarske stručnjake ili grube nacističke nasilnike. Za sve njih je Hitler imao pravo sredstvo', piše Deutsche Welle.

Iako se prvi pogled Hitler činio sasvim običnim čovjekom, čim bi stupio na pozornicu pretvarao se 'demagoga kakvog Njemačka još nije bila vidjela'. No koliko god sjajan glumac i retoričar bio, nikada nije uspio sakriti svoju radikalnost.

'Ulrichova knjiga ne pruža Nijemcima mogućnost traženja isprike za nacističkog diktatora: on je možda bio vješt politički glumac, ali sadržaji koje je zastupao nisu bili glumljeni. U njima je uvijek bio potpuno autentičan', piše DW.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook