Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Abraham Lincoln, koji je ukinuo ropstvo, najutjecajniji je Amerikanac u povijesti, prema časopisu The Atlantic Monthly koji je na osmo mjesto svrstao borca za ljudska prava Martina Luthera Kinga, a na 66. kralja rock'n rolla Elvisa Presleyja.


Desetak uglednih povjesničara sastavilo je popis 100 najvažnijih Amerikanaca s obzirom na njihov utjecaj na doba u kojem su živjeli i život danas, bilo dobar ili loš.

Vezani članci Slika nije dostupna Elvis danas slavi 76. rođendan, gdje god da se nalazi... Slika nije dostupna Filipinski imitatori Elvisa Presleya prvi obilježili godišnjicu smrti

Odmah iza Abrahama Lincolna dolaze "očevi" američke nacije George Washington i Thomas Jefferson.

Borac za ljudska prava Martin Luther King na osmom je mjestu tog popisa na kojem se nalazi ukupno osam Afroamerikanaca, a idući je igrač baseballa Jackie Robinson svrstan na 35. mjesto.

Među industrijalcima, naftni magnat John Rockefeller (11.) i Henry Ford (15.), odgovoran za zaljubljenost Amerike u automobile, daleko su ispred Billa Gatesa (54.), suosnivača Microsofta.

Najutjecajnije Amerikanke prema tom popisu su feministkinje i abolicionistkinje Elizabeth Cady Stanton i njezina kolegica i
prijateljica Susan Anthony svrstane na 30. odnosno 38. mjesto.

Među stotinu najutjecajnijih Amerikanaca ima mnogo pisaca, a prvi su Mark Twain (16.) i pjesnik Walt Whitman (22.).

Prvi među izumiteljima i znanstvenicima je Alexander Graham Bell (24.), izumitelj telefona, ispred fizičara Alberta Einsteina (32.).

Glazbenici su rjeđi i kralj rock'n rolla Elvis Presley (66.) važniji
je od kralja jazza Louisa Armstronga (79.).

Od modernih američkih predsjednika povjesničari utjecajnim smatraju Ronalda Reagana koji se nalazi na 17. mjestu, dok je Richard Nixon na pretposljednjem 99. mjestu i među prvom stotinom utjecajniji je samo od militantnog ekologa i neovisnog kandidata na američkim predsjedničkim izborima Ralpha Nadera.