Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Abbas dobio potporu Europe i arapskih zemalja za preuzimanje nadzora granice Gaze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas dobio je jučer europsku i arapsku potporu za preuzimanje nadzora nad granicom s Egiptom u Pojasu Gaze čime se intenzivirala i njegova borba za vlast s islamistima iz Hamasa nad tom enklavom.

Granični prijelaz u Rafahu je uglavnom bio zatvoren od lipnja nakon što je Hamas preuzeo nadzor nad Gazom a Europska unija je povukla svoje promatrače iz Pojasa Gaze. 

Pročitajte i ovo Izraelski napad na Rafu RATNE STRAHOTE "Tragedija, djevojčica je rođena kao siroče": Spasili bebu čija je majka ubijena u napadu Granični prijelaz Svilaj Pokušali ilegalno ući u Hrvatsku Policajci pretraživali kamion, a onda se oglasio uređaj za otkucaje srca: Objavljeni detalji akcije

EU je u ponedjeljka rekao da će razmotriti njihovo vraćanje na granični prijelaz.

Egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Aboul Gheit prihvatio je Abbasov prijedlog da na graničnom prijelazu razmjesti svoje snage koje su obučavale zapadne zemlje zajedno s promatračima EU-a, no do nazočnosti tih snaga i promatrača neće doći odmah s obzirom da teren nadzire Hamas.

Glasnogovornik Hamasa Sami Abu-Zuhri ljutito je reagirao ne egipatsko prihvaćanje Abbasovog prijedloga, nazvavši to "od Izraela vođenom međunarodnom urotom uz sudjelovanje nekih strana iz regije" kojom će se isključiti Hamas iz nadzora nad granicom.

"Mi svim stranama kažemo da nećemo dopustiti vraćanje starih uvjeta na prijelaz", rekao je Abu-Zuhri.

U svojoj izjavi od ponedjeljka ministri vanjskih poslova EU-a su rekli da je Unija, ako se s time slože Abbas, Egipat i Izrael, "spremna razmotriti nastavak svoje promatračke misije u Rafahu" u skladu sa sporazumom Egipta i Izraela iz 2005. kojim se namjeravalo otkloniti zabrinutosti Izraela da će nakon povlačenja izraelskih snaga u Gazu preko granice dolaziti oružje i borci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene