Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas dobio je jučer europsku i arapsku potporu za preuzimanje nadzora nad granicom s Egiptom u Pojasu Gaze čime se intenzivirala i njegova borba za vlast s islamistima iz Hamasa nad tom enklavom.


Granični prijelaz u Rafahu je uglavnom bio zatvoren od lipnja nakon što je Hamas preuzeo nadzor nad Gazom a Europska unija je povukla svoje promatrače iz Pojasa Gaze. 

Vezani članci Slovenija postrožila prelazak granice - 1 Za ulazak u Sloveniju iz crvenih zona obavezan je negativni PCR test. Sarajevo od ponedjeljka ublažava mjere: Otvaraju se teretane, terase kafića i bazeni Migranti, ilustracija Policajci pronašli izbodene strance uz granicu, tvrde da su ih napali Pakistanci

EU je u ponedjeljka rekao da će razmotriti njihovo vraćanje na granični prijelaz.

Egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Aboul Gheit prihvatio je Abbasov prijedlog da na graničnom prijelazu razmjesti svoje snage koje su obučavale zapadne zemlje zajedno s promatračima EU-a, no do nazočnosti tih snaga i promatrača neće doći odmah s obzirom da teren nadzire Hamas.

Glasnogovornik Hamasa Sami Abu-Zuhri ljutito je reagirao ne egipatsko prihvaćanje Abbasovog prijedloga, nazvavši to "od Izraela vođenom međunarodnom urotom uz sudjelovanje nekih strana iz regije" kojom će se isključiti Hamas iz nadzora nad granicom.

"Mi svim stranama kažemo da nećemo dopustiti vraćanje starih uvjeta na prijelaz", rekao je Abu-Zuhri.

U svojoj izjavi od ponedjeljka ministri vanjskih poslova EU-a su rekli da je Unija, ako se s time slože Abbas, Egipat i Izrael, "spremna razmotriti nastavak svoje promatračke misije u Rafahu" u skladu sa sporazumom Egipta i Izraela iz 2005. kojim se namjeravalo otkloniti zabrinutosti Izraela da će nakon povlačenja izraelskih snaga u Gazu preko granice dolaziti oružje i borci.