Mahmud Abas (Foto: AFP)
Mahmud Abas (Foto: AFP) Foto: Afp

Palestinski vođa Mahmud Abas u ponedjeljak će u Kairu razgovarati s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al Sisijem o američkoj odluci o priznavanju Jeruzalema glavnim gradom Izraela, objavio je u nedjelju ured egipatskog predsjednika.


Sisi je pozvao "predsjednika Mahmuda Abasa na konzultativni bilateralni summit u ponedjeljak u Kairo kako bi razgovarali o razvoju događaja vezano uz američko priznanje Jeruzalema za glavni grad Izraela", rekao je glasnogovornik ureda egipatskog predsjednika Basam Radi.

Vezani članci Slika nije dostupna Izraelski premijer odbio međunarodni diktat tijekom posjeta francuskog ministra Slika nije dostupna Eskalacija napetosti: Izrael zatvorio Plato džamija, Abas to nazvao OBJAVOM RATA!

Sisi želi razgovarati o "načinima rješavanja krize na način koji bi očuvao prava palestinskog naroda i njegove nacionalne svetinje, te legitimno pravo na uspostavu neovisne države s Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom", kaže se u izjavi iz Sisijeva ureda.

Palestinska agencija Wafa objavila je da su Abas i Sisi telefosnki razgovarali u nedjelju i dogovorili "nastaviti konzultacije o razvoju događaja".

Ranije je jedan palestinski dužnosnik rekao kako će na tom sastanku sudjelovati i jordanski kralj Abdulah II. ali to još nije potvrđeno.

Američka veleposlanica pri UN-u NIkki Haley ocijenila je u nedjelju da će odluka predsjednika Trumpa "pomoći mirovnom procesu" na Bliskom istoku. (Hina)