Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostavka u lipnju ili srpnju

Stevens najavio povlačenje s američkog Vrhovnog suda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U užem izboru za nasljednika suca Stevensa, Obama već ima tri kandidata.

Sudac John Paul Stevens, čelnik liberalnog krila Vrhovnog suda SAD-a u kojem je od 1975., u petak je najavio svoje povlačenje. 'Pošto sam zaključio da bi bilo u najboljem interesu suda da se moj nasljednik imenuje i potvrdi puno prije početka sljedeće sudske godine, ja ću se povući iz aktivne službe', istaknuo je Stevens u pismu koje je u petak poslao predsjedniku Baracku Obami. Stevens (89) podnijet će ostavku na završetku rada suda u lipnju ili srpnju.

Pročitajte i ovo Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? ChatGPT Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? Evo što kaže umjetna inteligencija... Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Na sastanku s predsjednikom Iz Mreže mladih Hrvatske podsjetili na svoj zahtjev: "Savjet mladih RH ne bi smio imati ovlast koordinirati rad ostalih udruženja mladih"

Bijela kuća se, po izvješćima, već mjesecima priprema za popunu Stevensova mjesta, a čini se da su u užem izboru tri kandidata: savezni prizivni sudac Merrick Garland (57) iz Washingtona, zamjenica ministra pravosuđa Elena Kagan (49) i savezna prizivna sutkinja Diane Wood (59) iz Chicaga. Predsjednik Obama će morati biti oprezniji s nominacijom nego prošlog ljeta kad je odabrao saveznu prizivnu sutkinju Soniu Sotomayor za vrhovni sud, jer republikanci s 41 mjestom u Senatu sada mogu opstruirati kontroverzni izbor.

Vrhovni sud u Washingtonu najviše je pravosudno tijelo u SAD-u. Ima devet sudaca s doživotnim mandatom, koje imenuje predsjednik SAD-a, a potvrđuje Senat. Vrhovni sud je primarno prizivni sud, a njegove su odluke izvor prava. Godišnje plaće sudaca toga suda za 2010. su 213.900, a predsjednika suda 223.500 dolara. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene