Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glasina ili činjenica

NAJVAŽNIJE ČINJENICE o misteriji koji intrigira cijelu Europu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednjih dana jedna tema iz Poljske intrigira čitavu Europu - nalazi li se doista nacistički vlak pun blaga iz Drugog svjetskog rata na željezničkoj liniji Wroclaw-Walbrzych na zapadu Poljske.

Histerija vezana za vijest o pronalasku nacističkog vlaka s blagom ne prestaje, no s kojim se činjenicama doista raspolaže? Independent je posložio sedam točaka u obliku najvažnijih pitanja vezanih za taj slučaj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve Ilustracija Rat u Europi Rusija napala Kijev i Lavov, uzbuna u Poljskoj: ''Ruski projektil je ušao u naš zračni prostor, digli smo avione''

1. Gdje je vlak pronađen?

Uz željezničku liniju Wroclaw-Walbrzych na zapadu Poljske. To je područje u vrijeme Drugog svjetskog rata pripadalo Njemačkoj.

2. Odakle potječe nacistički vlak s blagom?

Pri kraju Drugog svjetskog rata, kako je Crvena armija napredovala, nacisti su navodno poslali vlak pun plijena iz Wroclawa u Walbrzych. Vlak su poslali kroz sustav tunela, napravljen ispod planinskog masiva Sowa, ili barem tako tvrdi njemački rudar, koji dodaje i da je svjedočio tim događajima te da je i sudjelovao u zatvaranju ulaza u tunel ciglom nakon svega.

ANGAŽIRANA I VOJSKA Svi žele pronaći misteriozni vlak s blagom

3. Vjeruju li povjesničari da je vlak stvaran?

Lokalna povjesničarka Joanna Lamparska ističe da postoje dvije teorije oko tog vlaka: ili se nalazi ispod planine ili je skriven negdje blizu Walbrzycha. Dodala je i kako nitko dosad nije pronašao bilo kakvu dokumentaciju koja bi potvrdila da vlak zapravo postoji.

Povijesničar Guy Walter pak smatra, da dok mnoge priče o nacističkom blagu ne piju vodu, ova čini se, ima kotače, poslovično rečeno.

4. A što je s lokalnim stanovništvom?

Mit o tom vlaku lokalci nazivaju vlastitim "Loch Nessom", iako se lokalci rijetko žale, jer je međunarodna pozornost dovela rijeke turista i lovaca na blago u taj kraj.

5. Što se vjeruje da se nalazi u tom vlaku?

Zlato. Zlato koje su nacisti opljačkali i zaplijenili zatvorenicima i žrtvama. Postoje i glasine da su nacisti u tom vlaku prevozili i predmete iz takozvane 'Jantarne sobe', koji su bili poklonjeni ruskom vladaru Petru Velikom davne 1716. godine i koji su kasnije premješteni u Carsko Selo od strane Katarine Velike 1770. godine. Sudbina te sobe postala je fascinacijom lovaca na blago.

6. Odakle onda stižu najnovije glasine?

Od dvojice muškaraca - Poljaka i Nijemca, koji su u kolovozu tvrdili da su pronašli taj vlak i koji traže naknadu za pronalazak od 10 posto. No, organizacija The Silesian Research Group isto tako tvrdi da su oni prvi pronašli nacistički vlak s blagom.

7. Što su dosad poduzele poljske vlasti?

28. kolovoza poljski ministar kulture objavio je kako je 99 posto siguran da je vlak pronađen, nakon ispovjedi jednog svjedoka na smrtnoj postelji.

Ubrzo nakon toga, vojska i policija osigurali su područje na kojem se vlak navodno nalazi te je pristup tom terenu svima, osim istražiteljima, zabranjen.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene