Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Belgijanac kojem je prije 23 godine dijagnosticirana koma, nakon teške prometne nesreće, bio je pri svijesti čitavo to vrijeme.


Ono što liječnici nisu donedavno znali, jest da je 46-godišnji Rom Houbens zapravo bio jednostavno paraliziran i nije im nikako mogao dati do znanja da je pri svijesti i što sve proživljava. Umjesto toga, Houbensu je dijagnosticirana koma, a on sam kaže kako je 23 godine proživljavao agoniju zbog toga.

Vezani članci Brad Pitt Brad Pitt zadnjim potezom navukao na sebe bijes javnosti: "Slavni očito mogu raditi što žele" Ukidanje nošenja maski, ilustracija Vlasti izgubile spor: Moraju izmijeniti zakonski okvir za mjere protiv COVID-a ili ih ukinuti u roku od 30 dana

>> Probudila se iz kome i nakon osam dana rodila sina

Povrh svega, liječnici su njegovu moždanu aktivnost proglasili nepostojećom, no prije tri godine njegov slučaj je izronio na površinu, u znanstvenom radu, kojeg je objavio neurolog Steven Laureys i koji je vodio ponovni pregled Houbensa. On je tradicionalnu metodu dijagnosticiranja kome kod pacijenta, u kojoj se stanje svijesti pacijenta ocjenjuje prema reakciji očiju, govora i motoričkim reakcijama, zamijenio najnovijim visokotehnološkim skeniranjem, koje je pokazalo kako njegov mozak gotovo u potpunosti normalno funkcionira, piše Telegraph.

'Većina pacijenata u komi krivo dijagnosticirana'

Njegov ponovni pregled obavljen je na sveučilištu Liege u Belgiji, a u studiji, koju je dr. Laureys objavio prije samo dva mjeseca, taj neurolog tvrdi kako je većina dijagnosticiranih stanja kome kod pacijenata, zapravo vrlo vjerojatno krivo dijagnosticirana. Nakon terapije, Houbens sada može 'tapkati' poruke na zaslonu računala, a iznad kreveta mu je postavljen i poseban uređaj, pomoću kojeg može čitati i knjige u dok leži.

'Kad se jednom nekoga proglasi 'nesvjesnim', ta se osoba rijetko kad vraća', rekao je Laureys, koji vodi znanstveni tim za proučavanje stanja kome i Odjel za neurologiju u sveučilišnoj bolnici u Liegeu. On je pomoću vrhunske tehnologije, pomoću koje se rade trenutno najbolje slike rada mozga, otkrio pravo stanje Houbensa, a njegov slučaj želi iskoristiti, kako bi otvorio oči i drugim liječnicima širom svijeta, jer vjeruje da Houbensov slučaj nije jedini u svijetu.

Vrisak u prazninu i ponovno rođenje

'Samo u Njemačkoj, svake godine oko 100 tisuća ljudi doživi teške ozljede mozga. Oko 20.000 njih završi u komi na tri ili više tjedana. Neki od tih umru, dok drugi prežive, ali između tri i pet tisuća njih ostane zarobljeno negdje između i nastavljaju živjeti, bez povratka u normalno stanje', objašnjava Laureys.

'Nikad neću zaboraviti dan kad se otkrilo što je uistinu sa mnom, to mi je bilo kao drugo rođenje. Dotad sam doslovno sanjao bolji život. Frustracija nije dovoljno jaka riječ da opiše sve što sam dotad osjećao', rekao je Houbens. 'Ja sam vrištao iz sveg glasa, ali moje tijelo nije reagiralo', dodao je. Houbens je 1983. godine doživio automobilsku nesreću i otad se nalazio u 'komi'. Trenutno se nalazi pod stalnom njegom u medicinskoj ustanovi blizu Bruxellesa.