Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Praktično rješenje'

Njemačka smjestila izbjeglice u Buchenwald - bivši koncentracijski logor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smještanje izbjeglica u prostor nekadašnjeg nacističkog koncentracijskog logora Buchenwalda berlinske su vlasti proglasile praktičnim rješenjem.

Njemački je tjednik Stern još u siječnju najavio vijest da bi se bivši nacistički koncentracijski logor Buchenwald mogao pretvoriti u smještaj za izbjeglice. Tad su, naime, imali više od dvjesto zahtjeva za azilom, a nisu imali novca za izgradnju privremenih smještaja. Smještaj u Buchenwaldu tad su nazvali 'praktičnim'. Sad je to i potvrđeno.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zaustavili zlouporabu novca Njemačka uvela posebne kartice za migrante, neki nezadovoljni: "Ne želimo karticu, želimo gotovinu" Slika nije dostupna 70 godina kasnije Mjesto na kojem se ugasilo 56.000 života...

Naime, 21 izbjeglica trenutno je smještena upravo tamo. Zgrada je opremljena najosnovnijim stvarima, poput rešoa za kuhanje i kreveta na kat.

'Hitno je to rješenje i neizbježno je. U hangarima ima puno mjesta', kazao je Christian Hanke, načelnik berlinske četvrti Mitte za britanski Daily Mail.

Nevladine udruge pozvale EU da otvori granice izbjeglicama

Izbjeglicama, čini se, nije toliko važno što se sve ranije zbivalo u njihovu prihvatilištu. Abdurahman Massa dvadesetogodišnjak je iz sjeverne Eritreje koji ne misli da je smještaj loš. 'Ovo je dobro za mene', kazao je.

Drugi je izbjeglica Alžirac Diaoyre. U Buchenwaldu je smješten tjedan dana, a za smještaj kaže da mu je dobar te da mnogi drugi nemaju čak ni to. Izbjeglice dobivaju 135 eura mjesečno, koje mogu potrošiti na hranu i ostale potrepštine.

Javnost je oštro osudila ovaj čin, podsjećajući na strahote koje su se dogodile u koncentracijskom logoru za vrijeme Drugoga svjetskog rata. Zatvorenici su mučeni, na njima su provođeni strašni medicinski eskperimenti. Nacisti su upravo u tom logoru pokušavali izliječiti homoseksualnost, a zatvoreni su nerijetko bili zaraženi kolerom i sličnim bolestima. Više od 55 tisuća ljudi poginulo je u Buchenwaldu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene