Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neredi su se počeli javljati i u toliko sanjanoj državi Danskoj.


Više od 20.000 osoba marširalo je u utorak u Kopenhagenu zahtijevajući "dostojno postupanje s izbjeglicama" u Danskoj čija migracijska politika je među najrestriktivnijima u Europi, javlja agencija France presse.

Vezani članci Slika nije dostupna OZBILJNO SHVATIO DOBIVENE INFORMACIJE 'Hrvatska bi migrante mogla slati preko Istre u Italiju' Slika nije dostupna 'To je širenje kompetencija EU-a, i to duboko. Neke države su protiv toga, ja sam rezerviran'

Između 20.000 i 25.000 ljudi, prema procjeni policije, došlo je tijekom večeri ispred palače Christainborg, sjedišta parlamenta u kojem manjinska vlada desnog centra ne može donositi zakone bez podrške Danske narodne stranke (DF) koja je protuimigracijska.

"Želimo živjeti u zemlji u kojoj se brine za druge", napisali su na stranici Facebooka organizatori tog mimohoda na kojem su se okupili zastupnici ali i obični građani.

TISUĆE LJUDI NA ULICAMA 'Merkel vrši etnocid nad njemačkim narodom'

Sudionici mimohoda su skandirali slogane kojima su tražili tolerantniju politiku prema migrantima poput "Recite jasno i glasno, izbjeglice su ovdje dobrodošle".

U Dansku je u 2014. ušlo blizu 15.000 tražitelja azila, gotovo dva puta više nego godinu dana ranije, čime je Danska postala peta zemlja Europske unije po broju molbi za azil u odnosu na njezino stanovništvo (5,6 milijuna). Tisuće su ušle u Dansku od početka ove godine, a vlada ocjenjuje da ih više ne može primiti jer ne želi ugroziti svoje gospodarstvo i socijalnu politiku.

Dnevni list Politiken je Dansku nazvao "Sjevernom Mađarskom". Ta zemlja danas izbjeglicama daje samo pravo na privremeni boravak. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook