Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Posebni izvjestitelj UN-a za ljudska prava u Sjevernoj Koreji Marzuki Darusman izjavio je je u ponedjeljak da će istražiti navode o 20.000 sjevernokorejskih građana koji rade izvan zemlje u robovskim uvjetima, uglavnom u Kini, Rusiji i na Bliskom istoku.


Marzuki Darusman je rekao za Reuters da je dio sjeveronokorejskih radnika navodno u Kataru gdje pomaže u gradnji objekata za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2022.

Vezani članci Novi napadi u pojasu Gaze Izrael nastavio s bombardiranjem Gaze, palestinski militanti ispaljuju raketa. Nema naznaka prekida vatre i primirja Izrael raketirao Hamas Ne smiruje se sukob na Bliskom istoku: Izrael raketirao domove zapovjednika Hamasa, Palestina kaže da su to najsnažniji udari dosad

Skupina za ljudska prava sa sjedištem u Seulu NK Watch je priopćila da je više od 100.000 radnika u 40 zemalja te da godišnje zarade tri milijarde dolara za sjevernokorejsku vladu. Pozvala je na istragu umiješanosti zemalja domaćina.

Darusman je rekao novinarima pošto se obratio Vijeću UN-a za ljudska prava da bi izvan Sjeverne Koreje moglo biti 20.000 njezinih radnika u prekomorskim zemljama.

Prema prvim podacima, većina radi u Kini i Ruskoj Federaciji, rekao je Darusman i ponovi svoj raniji zahtjev za posjetom Kini kako bi istražio te navode. Dobio je informacije da oni rade kao robovi s obzirom na satnicu i male plaće.

Većina sjevernokorejskih prisilnih radnika radi u šumarskoj i građevinskoj industriji te u restoranima, rekao je direktor NK Watcha Ahn Myeong.

Vođa osobno nadgledao: 'Nova demonstracija sile Sjeverne Koreje'

"Vlasti drže obitelji sjevernokorejskih radnika tako da ti ljudi ne mogu pobjeći ili se žaliti na radne uvjete", kazao je on novinarima. Dodao je da ih znatan broj radi i na Bliskom istoku.

Sporove o ljudskim pravima treba riješiti razgovorima, izjavio je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei.

"Kina se nada da međunarodna zajednica može pošteno i objektivno procijeniti stanje ljudskih prava u Sjevernoj Koreji i obratiti pozornost na poteškoće i izazove s kojima je ta zemlja suočena u svom društvenom i gospodarskom razvoju te joj pružiti konstruktivniju pomoć", rekao je Hong u Pekingu.

U izvješću istražnog povjerenstva UN-a od prije godinu dana, u kojemu je bio i Darusman, dokumentirana su ubojstva, mučenja i politički logori u Sjevernoj Koreji što predstavlja, kako su naveli članovi povjerenstva, zločine protiv čovječnosti. Pjongjang je demantirao postojanje logora i bilo kakva kršenja ljudskih prava.

Sjevernokorejski diplomat Kim Yong-Ho u svom je govoru na forumu u Ženevi u ponedjeljak ponovno odbacio to izvješće rekavši da se ono temelji na lažnim svjedočanstvima i pozvao je Darusmana da podnese ostavku. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook