Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priopćio IOM

18 tisuća Rohingyja prebjeglo iz Mijanmara u Bangladeš

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 18 tisuća pripadnika muslimanske manjine Rohingya prebjeglo je u Bangladeš nakon najnovije eksplozije nasilja u državi Rakhine u susjednom Mijanmaru, priopćila je u srijedu Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Ta je brojka temeljena na izvješćima svjedoka i nevladinih organizacija, priopćio je IOM, uz upozorenje kako je margina greške velika, s obzirom da u Bangladešu nije uspostavljen službeni kanal registracije za izbjeglice iz Mijanmara.

Pročitajte i ovo Autobusna nesreća u Bangladešu - 4 Upali u jarak VIDEO/FOTO Katastofalna autobusna nesreća: Poginulo 19 osoba, broj bi mogao i rasti Slika nije dostupna "Mnogi skočili u rijeku" Izbio požar na trajektu u Bangladešu, poginulo najmanje 30 putnika: "Obalna straža nastavlja potragu za putnicima u rijeci"

Uz Mijanmarovu granicu s Bangladešom u očajničkoj se potrazi za sigurnošću okupilo više desetaka tisuća pripadnika zajednice Rohingya muslimana. IOM je pozvao međunarodnu zajednicu na intenziviranje aktivnosti oko pružanja pomoći civilima koji pristižu u Bangladeš u smislu osiguranja smještaja, hrane, vode, te medicinske skrbi.

Generalni direktor IOM-a William Swing pozvao je sve sukobljene strane u Mijanmaru na suzdržavanje od daljnjeg nasilja. Procjenjuje se da je nakon najnovije eksplozije nasilja 25. kolovoza u Bangladeš prešlo oko 18,500 ljudi, dok ih se na tisuće nalazi još uvijek zarobljeno na ničijoj zemlji između dviju granica, pripćio je IOM.

Bangladeška premijerka Šeika Hasina pozvala je Sjedinjene Države da pojačaju pritisak na mijanmarsku vladu kako bi se zaustavio daljnji progon u Bangladeš te iz društva već dugi niz godina izopćene zajednice. U državi Rakhine živi više od milijun pripadnika muslimanske manjine Rohingya koji desetljećima trpe progon u dominantno budističkom Mijanmaru, uključujući i ograničenje slobode kretanja.

Bangladeš tvrdi da je, od kad je u 90-tim godinama prošloga stoljeća počeo val progona, prihvatio više od 400 tisuća Rohingya muslimana. Samo ih je 33 tisuće registrirano kao izbjeglice. Više od 85 tisuća Rohingya muslimana ušlo je u Bangladeš od kad su mijanmarske snage sigurnosti u listopadu pokrenule akciju protiv pobunjenika u odgovoru na napad na policijsku postaju u kojoj je poginulo devet policajaca. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene