Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pred sukobima između pobunjenih pripadnika karenske etničke skupine i mianmarske vojske u izbjeglištvo prema Tajlandu je pobjeglo oko 10.000 Karena.


Izvijestio je to guverner tajlandske pokrajine Tak Samart Loyfah. U nedjelju je pobunjenička Demokratska budistička vojska Karena (DKBA), prve opće izbore održane u zadnjih 20 godina u Mianmaru obilježila zauzimanjem pošte i policijske postaje u gradu Myawaddyju, oko 350 km sjeverozapadno od Bangkoka.

Vezani članci Rupa Zemljo, otvori se! Tlo mu se otvorilo pod nogama, nije ni stigao reagirati Slika nije dostupna Prijeti im i zatvor: Upali na koronaparty na plaži pa uhitili više od 100 ljudi, većinom stranaca

Mianmarska vojska odgovorila je na napad. U sukobima su, kako izvješćuje France presse, smrtno stradala tri civila, a ranjeno je desetak osoba.

10 tisuća izbjeglih

Sukobi su prisilili oko 10.000 osoba da izbjegnu iz Mianmara u tajlandski grad Mae Sot u pokrajini Tak. Prema riječima jednog dužnosnika pokrajine, izbjeglice još uvijek stižu barkama preko rijeke Moei. Između gradova Mae Sot i Myawaddy postoji most koji je zatvoren od kolovoza zbog diplomatskih razmirica između dviju zemalja.

>> Izbornu pobjedu odnose stranke koje podržava vojska

'U ovom slučaju riječ je o unutarnjem mianmarskom problemu. Idućih će se mjeseci ondje nastaviti sukobi', ocijenio je tajlandski premijer Abhisit Vejjajiva. Kareni su dvomilijunski narod koji živi na granici Mianmara i Tajlanda. Pobunjeničke skupine već više desetljeća vode gerilsku borbu. (Hina)