Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori u Mijanmaru

Izbornu pobjedu odnose stranke koje podržava vojska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pobjedu na prvim izborima nakon 20 godina u Mijanmaru po svemu sudeći odnijeti će dvije stranke koje podržava vojska.

Zbog vrlo složenih izbornih pravila prodemokratska oporba nema nikavih šansi za pobjedu, a kako javlja državna televizija unatoč slabom odazivu i nepravilnosti birači su glasovali 'slobodno i sretno'. Prema rezultatima koje objavljuju državni mediji u vodstvu se nalaze stranke koje podržava vojska, a oporbene stranke u glavnom gradu Jangonu postigle su bolje rezultate od očekivanih. Ipak, potrebno je više vremena kako bi se moglo govoriti o pobjedniku izbora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sukobe se muslimani i budisti Najmanje 26.000 prognanika zbog novih sukoba u Mianmaru Slika nije dostupna SAD upozorava Obama izbore u Mijanmaru nazvao nepoštenim

>> Mijanmar: Raspuštena stranka Aung San Suu Kyi

>> Obama izbore u Mijanmaru nazvao nepoštenim

Glasači koji nisu izašli na izbore smatraju da se autoritarni status quo trenutno ne može promijeniti. Prema riječima visoke predstavnice Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton riječ je o izborima kod kojih mnogi aspekti nisu kompatibilni s međunarodno prihvaćenim standardima.

Reutersovi očevici na tajlandskoj strani granice obavijestili su o sukobu između pobunjenika i vladinih vojnika u pograničnom gradu Myawaddyu. U sukobima u kojima je ozlijeđeno desetak osoba na tajlandsku stranu bačeno je nekoliko raketa ili minobacačkih granata.

Na posljednjim izborima održanima prije 20 godina pobjedu je odnijela oporbena Nacionalna liga za demokraciju na čelu s Aung San Suu Kyi, ali rezultate je poništila vojna hunta. Suu Kyi, koja je dobitnica Nobelove nagrade za mir, od posljednjih 21 godinu 15 je provela u kućnom pritvoru koji joj ističe 13.studenog. Njezina stranka ove izbore je bojkotirala.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene