Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srušeni snovi

Jana je htjela postati doktorica. A ono što joj se dogodilo ne biste poželjeli nikome!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jana je htjela postati doktorica. A onda se njezin život u potpunosti promijenio.

Jana je imala 19 godina, završavala je srednju školu i sanjala da će postati doktorica kada je prošlog kolovoza u njezinom selu došao ISIS. Njezin svijet tada se srušio, piše CNN.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poremećene aukcije Skidaju ih do gola i prodaju najboljem ponuđaču: 'Najljepše djevice' na tržnici robljem Slika nije dostupna Tužna sudbina Mučna svjedočanstva: Džihadisti ih brutalno silovali na javnim mjestima

Džihadisti su prvo od članova njezine manjinske zajednice Jezida tražili da se preobrate na Islam. Seljanima su zatim uzeli nakit, novac i mobitele, te odvojili muškarce od žena.

U izvješću UN-a objašnjeno je što se dalje događalo. Članovi ISIS-a okupili su sve muškarce starije od deset godina u lokalnoj školi, kamionima ih odveli izvan sela i ubili ih. Među ubijenima su i Janin otac i najstariji brat.

Sudbina žena bila je drugačija. Djevojke poput Jane odvojene su od starijih žena i prevezene u Mosul. Smještene su u veliku trokatnicu sa stotinama drugih mladih žena. Muškarci ISIS-a odlazili su periodično i odabirali po tri, četiri djevojke koje su vodili sa sobom kući.

Šimonović: IS pokušava provesti genocid nad Jezidima

'Te žene tretirane su kao stoka',objašnjava Nazand Begikhani, savjetnica kurdistanske regionalne Vlade o pitanjima ravnopravnosti spolova. 'Bile su podvrgnute fizičkom i seksualnom nasilju, uključujući sustavno silovanje i seksualno ropstvo. Bile su izložene na tržištima u Mosulu i Raqqi, noseći oznake s cijenom', dodala je.

Prema istraživanju koje su proveli Begikhani i njezin tim ISIS je oteo više od 2500 Jezidi žena. U međuvremenu, Narin Shiekh Shamo, Jezidi aktivistica, sastavila je popis s imenima najmanje 4601 Jezidi žene koje su trenutno nestale.

Zarobljeni borac ISIS-a 19-godišnjak koji je kurdskom zatvoru na sjeveru Sirije, objasnio je kako je ISIS nove ljude privlačio nudeći im novac i - žene.

Iz ISIS-a su čak poručili u svom online magazinu kako porobljavanje 'nevjernika' i uzimanje njihovih žena kao priležnica ima čvrste temelje u islamskom zakonu.

Za 1000 dolara se prodaju borcima Islamske države!

Kurdske vlasti tvrde da su spasile oko sto žena pripadnica skupine Jezida. No tisuće žena i dalje su taokinje, a čini se kako neće biti spašene u neko skorije vrijeme.

Spašene žene su, kaže Begikhani, sustavno silovane, vjerojatno od strane više različitih muškaraca.

Preobraćenje ili smrt: Irački džihadisti planiraju oženiti otete žene Jazida

19-gdišnja djevojka s kojom je razgovarala ekipa CNN-a duboko je istraumatizirana. Njezina majka i dva brata i dalje su taoci ISIS-a. Odustala je od sna da postane liječnica, a muškarcu koji joj je, držeći je na nišanu, naredio da se preobrani na islam ne bi imala što reći da ga sretne. 'Samo ga želim ubiti', kaže.

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene