Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zarobljene žene čeka mučna sudbina

Za 1000 dolara se prodaju borcima Islamske države!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deseci žena, pripadnica etnoreligijske skupine Jazida, koje je u Iraku zarobila Islamska država (IS) bile su prisiljene prijeći na islam, a potom su "prodane" i silom udate u Siriji za borce ekstremnih islamističkih skupina, izvješćuje u subotu nevladina udruga Sirijski opservatorij za ljudska prava.

IS, koji sije teror na područjima Iraka i Sirije pod svojom kontrolom, posljednjih je tjedana oteo oko 300 žena i djevojčica Jazida i "podijelio ih svojim borcima", tvrdi ta nevladina udruga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Provjereno donosi ISIL-OVCIMA TJERAJU STRAH U KOSTI One su moderne heroine na prvoj crti bojišnice Slika nije dostupna Tužna sudbina Mučna svjedočanstva: Džihadisti ih brutalno silovali na javnim mjestima

"Od tih 300 žena, najmanje 27 je prodano i udato za borce IS-a u sjevernim provincijama Alepa i Rake te Hasake na sjeveroistoku", dodaje udruga koja raspolaže s raširenom mrežom civila, vojnog i medicinskog osoblja u Siriji od kojih prikuplja informacije.

"Nakon što je primorana prijeći na islam, svaka se žena proda za oko 1000 dolara", precizira nevladina udruga.

Preobraćenje ili smrt: Irački džihadisti planiraju oženiti otete žene Jazida

Jazidi su kurdska etnoreligijska skupina iz Iraka koju karakterizira pripadnost specifičnoj heterodoksnoj religiji odnosno sljedbi.

Ta nemuslimanska zajednica postala je meta IS-a na sjeveru Iraka, nakon što je ta radikalna skupina pokrenula sveobuhvatnu ofenzivu.

U kolovozu je posebni izvjestitelj UN-a za slobodu vjere i uvjerenja Heiner Beilfeldt spomenuo informacije o likvidacijama i otmicama stotina žena i djece koje provodi Islamska država. Izbjeglice Jazidi su potvrdili te navode. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene