Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tour se France: Vinokurov pao na dopinškom testu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kazahstanski biciklist Aleksander Vinokurov, koji je uoči početka utrke bio svrstavan u krug najvećih favorita Tour de Francea, pao je na dopinškom testu nakon subotnje pobjede na 13. etapi Toura, objavili su čelnici momčadi Astana za koju Kazahstanac nastupa.

Kazahstanac je bio podvrgnut transfuziji krvi neposredno uoči starta 13. etape u kojoj je uvjerljivo slavio. Nakon pobjede Vinokurov je morao na dopinški pregled nakon čega su u laboratoriju u Chatenay-Malabryu u njegovoj krvi pronašli dva različita tipa crvenih zrnaca, što je bio dokaz da je dobio krv nepoznatog donatora koji je imao istu krvnu grupu. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tour de France: Zbog prosvjeda biciklista kasnio početak 16. etape Slika nije dostupna Tour de France: Policija pretražila hotel ekipe Astana

Ova metoda dopinga je otkrivena 2004. godine na
Olimpijskim igrama u Ateni, premda je dio sportaša koristio
transfuziju već na OI 1984. godine. Prvi biciklist koji je "pao" bio je Amerikanac Tyler Hamilton u rujnu 2004. godine.

Uoči početka Toura Vinokurov je svrstavan u krug najvećih favorita, ali je imao nesreću da u petoj etapi doživi težak pad. Tada je izgubio dosta vremena, a idućih dana je imao problema i s kopčama koje su mu liječnici stavili na ozlijeđena koljena. Pet dana prije kraja utrke nalazio se na 23. mjestu sa gotovo 29 minuta zaostatka za liderom Dancem Michaelom Rasmussenom.

Organizatori utrke i predstavnici Međunarodne biciklističke federacije nisu željeli komentirati vijest dok se ne obave rezultati B testa. Momčad Astane povukla se s utrke i prije nego što su obavljeni rezultati drugog testa njihova najboljeg vozača.

Nedavno je na dopinškoj kontroli pao i njemački biciklist Patrick Sinkewitz (26), koji je zbog ozljede morao napustiti Tour de France. Sinkewitz je bio pozitivan na doping kontroli koja je obavljena mjesec dana uoči Toura. Zbog njegovog pozitivnog dopinškog nalaza njemačke TV-postaje ZDF i ARD prekinule su izravne prijenose najveće biciklističke utrke na svijetu iz protesta nakon što je njemačkom biciklistu Patriku Sinkewitzu otkriven doping.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene