Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tour de France: Zbog prosvjeda biciklista kasnio početak 16. etape

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Početak 16. etape Tour de Francea jutros je kasnio 15 minuta zbog prosvjeda protiv dopinga šest francuskih i dvije njemačke ekipe koje sudjeluju na ovoj najvećoj biciklističkoj utrci.

Etapa od Ortheza do Col d'Aubisque, duga 218.5 kilometara, trebala je početi u 8,40 sati, ali su francuski i njemački biciklisti prosvjedovali nakon što je jučer objavljeno da je kazahstanski biciklist i jedan od glavnih favorita za osvajanje Toura Kazahstanac Akleksandar Vinokurov bio pozitivan na doping testu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tour de France: Beltran izbačen zbog dopinga Slika nije dostupna Tour de France: Policija pretražila hotel ekipe Astana

Ekipe Agritubel, AG2r, Francaise des Jeux, Bouygues Telecom, Cofidis, Credit Agricole, Gerolsteiner i T-Mobile osnovale su Pokret za vjerodostojan biciklizam (MPCC) pozivajući sve ekipe da poštuju njihovu povelju o ponašanju iz 2005. godine. Prema toj povelji, ekipe trebaju izbjegavati bicikliste koji su upleteni u doping afere.

Vinokourova ekipa švicarska Astana povukla se s Toura nakon objave pozitivnog rezultat testa.

Pozitivan test na doping Aleksandra Vinokourova pokazao je da se približavamo pobjedi u borbi protiv dopinga, smatraju u ASO-u (Amaury Sports Organisation), organizatoru ove najveće svjetske biciklističke utrke.

"Možda se čini kao paradoks, ali smo blizu pobjede. Stalno ponavljam kako vodimo nemilosrdan rat protiv dopinga", kazao je Patrice Clerc, predsjednik ASO-a.

"Živimo u mračnim vremenima i ne dolazi u obzir da odustanemo i da popustimo onima koji varaju", istaknuo je.

Direktor Tour de Francea Christian Prudhomme je kazao kako bi se prevaranti sada trebali početi brinuti.

"Prevaranti moraju znati da igraju ruski rulet. Jako smo odlučni u borbi protiv dopinga", istaknuo je.

Upitan je li problem u tome što je Tour pretežak za bicikliste,
Prudhomme je odgovorio "da se ne vara zato što je teško, nego zato što se želi biti prvi".

Pritom je iskoristio ovu priliku da napadne Međunarodnu biciklističku uniju (UCI) da ne čini dosta u ovim naporima. "Njihov je sustav potpuni neuspjeh, on ne štiti najveće biciklističke utrke. Moramo ukloniti taj sustav", kazao je dodavši da je organizatore Toura o pozitivnom Vinokurovom testu obavijestila njegova ekipa Astana a ne UCI.

Clerc je također rekao da je ASO bio obaviješten o dva upozorenja nositelju žute majice Michael Rasmussenu da nije dao svoj raspored treninga, Danac ne bi bio pozvan na Tour. 

"Morali smo biti obaviješteni o tome da Rasmussen nije poštivao pravila i on ne bi bio pozvan na Tour jer to nije dobar primjer za ostale bicikliste", rekao je. "Tzv. prvak se mora ponašati kao prvak". 

Predsjednik Svjetske antidopinške agencije (WADA) Kanađanin Richard Pound uvjeren je da borba protiv dopinga ima smisla i da je treba pojačati. 

"Moramo se boriti protiv dopinga. Ako to ne bismo radili, sport više ne bi imao nikakvog smisla, i na kraju bi dobili mutante i
gladijatore. Posljednjih godina mediji najviše govore o dopingu u biciklizmu. No, ja mislim da su svi sportovi ugroženi od dopinga, atletika ima problema, nogomet,...", izjavio je Pound za njemačku novinsku agenciju DPA.

Pound naglašava da je doping društveni problem, jer je u ljudskoj prirodi da se žele postići što bolji rezultati, pa čak i uz upotrebu zabranjenih sredstava.

"Veliki novac koji se vrti u sportu jest motiv za varanje. No, imate sportova u kojima ima vrlo malo novca i puno dopingiranih sportaša. Kad ste čuli za bogatog dizača utega", napomenuo je Richard Pound, kojemu za pet mjeseci ističe predsjednički mandat u WADA-i.

Pound se požalio na maleni proračun koji ima WADA za borbu protiv dopinga, samo 23 milijuna dolara godišnje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene