Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tko je zaslužio da ga se pamti kao prvog prvaka u nogometu u Njemačkoj bit će poznato u subotu kada će se u revanš utakmici sastati klubovi Hanau i Viktoria iz Berlina koje nisu mogle odigrati odlučujuću utakmicu 1894. godine.


Naime, prije 113 godina održano je prvo prvenstvo Njemačke i nakon više regionalnih turnira finalnu utakmicu za titulu prvaka trebali su odigrati Hanau iz istoimenog grada na jugozapadu Njemačke i berlinska Viktorija.

Vezani članci Slika nije dostupna Dubrovnik turistički prvak godine! Slika nije dostupna Trud se isplatio: Split je postao grad u kojem se gosti zadržavaju

Hanau si 1894. godine nije mogao priuštiti putovanje od 400
kilometara kako bi igrao u Berlin u finalu.

Viktoria je tada bila proglašena prvakom, nakon čega su sulijedile žalbu na takvu odluku.

"Nikada nismo prihvatili tu odluku. Tada smo bili bolji od Viktorije i vjerojatno bismo pobijedili. Samo smo htjeli raščistiti to pitanje, jednom zauvijek i u duhu sporta", kazao je predsjednik Hanua Thomas Tamberg.

Ni jedan od ta dva kluba danas ne drži poziciju koju je imao u 19. stoljeću i trenutačno igraju u regionalnim ligama, a Viktoria na višoj regionalnoj razini.

No, novac je za klub Hanau i danas problem. "Ne bismo imali novaca za ovaj put ni danas da nismo našli sponzore", priznao je Tamberg.

Hanau će, međutim, imati dosta problema i da potvrdi da zaslužuje naslov prvaka. Prva utakmica za titulu prvog njemačkog prvaka odigrana je prije deset dana u Berlinu i Viktorija je pobijedila 3:0.