Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz Međunarodne nogometne federacije (FIFA) je stigla i službena potvrda, hrvatska reprezentacija će na sutrašnjem ždrijebu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoj Africi imati status nositelja.


Nositelji skupina europskih kvalifikacija se određuju na temelju Fifine ljestvice, a kako hrvatska reprezentacija trenutačno zauzima ukupno 10. mjesto, odnosno osmo u poretku europskih zemalja, izborila se za status jednog od devet nositelja.

Vezani članci Slika nije dostupna Agencija S&P podignula kreditni rejting Hrvatske iz smeća, Plenković: "Osigurali smo stabilnost" S Iz kreditne agencije S&P stižu dobre vijesti za Hrvatsku: Izgledi podignuti sa stabilnih na pozitivne

 Pored "vatrenih" status nositelja imaju i Italija, Španjolska, Njemačka, Češka, Francuska, Portugal, Nizozemska i Grčka, što znači da oni ne mogu biti hrvatski protivnici. U drugom "bubnju" nalaze se Engleska, Rumunjska, Škotska, Turska, Bugarska, Rusija, Poljska, Švedska i Izrael. To znači da bi u kvalifikacijama za SP 2010. Hrvatska mogla ponovno biti u istoj skupini sa Engleskom. Također, moguće je da nam ponovno protivnici budu Rusija, ili Izrael.

U kvalifikacijama za SP 2010. sudjeluju 53 europske reprezentacije, koje će biti raspoređene u devet skupina (8 skupina sa 6 momčadi, te jedna skupina sa 5 momčadi). Direktni plasman na SP izborit će pobjednici skupina, dok osam najboljih drugoplasiranih reprezentacija ide u doigravanje (dvije utakmice, kod kuće i u gostima). 

Pobjednici ta četiri para doigravanja također će izboriti SP 2010. U nedjelju će se u Durbanu održati i ždrijeb kvalifikacijskih skupina za afričke, azijske i reprezentacije koje se natječu u zoni Concacaf. Sve južnoameričke reprezentacija natječu se u istoj skupini, pa stoga ždrijeb nije niti bio potreban, dok su oceanijske reprezentacije započele svoje kvalifikacije još prije četiri mjeseca. Prvo će biti obavljen ždrijeb za Aziju, potom Concacaf, pa Europu, te na kraju Afriku.

Osim domaćina JAR-a na SP će nastupiti 13 reprezentacija iz Europe, pet iz Afrike, po četiri iz Južne Amerike i Azije, tri iz zone Concacaf, dok će preostala dva sudionika biti poznata nakon dodatnih kvalifikacija u kojima će se susresti petoplasirana reprezentacija iz Južne Amerike i četvrta iz Concacaf-a, te peta reprezentacija iz Azije i pobjednik oceanijske zone u kojoj više nema Australije koja će se natjecati u azijskoj zoni.